Članovi migrantskog karavana odbili ponudu Meksika da ostanu

Izvor: N1 televizija, 27.Okt.2018, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članovi migrantskog karavana odbili ponudu Meksika da ostanu

Nekoliko hiljada migranata iz centralne Amerike odbilo je ponudu Meksika da im izda radne vize i obezbedi drugu zaštitu ako podnesu zahtev za izbeglički status i ostanu u dve najjužnije meksičke države.

Meksički predsednik Enrike Penja Njeto objavio je sinoć plan nazvan "Kod kuće ste" u kome se nudi smeštaj, lekarska pomoć, škole i radna mesta za migrante iz centralne Amerike u karavanu ukoliko podnesu zahtev za trajni izbeglički status i ostanu u južnim meksičkim >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << državama Čijapas i Oahaka.

Meksičke vlasti su saopštile da je više od 1.700 podnelo zahtev za izbeglički status.

Međutim, većina migranata u karavanu koji se polako kreće preko Meksika ka severnoj meksičkoj granici sa SAD sinoć je rekla da odbija da prihvati bilo šta manje od sigurnog puta do američke granice. U karavanu su državljani Hondurasa, Salvadora i Gvatemale koji kažu da beže od progona, siromaštva i nasilja u svojim zemljama.

Karavan koji je krenuo pre nekoliko nedelja iz Hondurasa je i dalje više od 1.600 kilometara od najbliže severne meksičke granice s SAD.

Slični karavani s migrantima redovno su organizovani poslednjih godina i bili su uglavnom neprimećeni, ali ove godine su privukli veliku pažnju posle osuda američkog predsednika Donalda Trampa.

Pentagon je juče odobrio zahtev za dodatne trupe na američko-meksičkoj granici, govori se o dodatnih oko 800 vojnika, da pomognu graničnim patrolama kad stignu migranti.

Meksička vlada dozvolila je migrantima da preko njene teritorije idu peške, ali nije ih snabdevala s hranom, smeštajem ili kupatilima, ostavljajući pomoć za one koji se prijave kao izbeglice.

Migranti koji ulaze u Meksiko ilegalno svaki dan obično se voze noću u kamionima ili autobusima krijumčara, ili hodaju da ne bi bili primećeni. Činjenica da ova grupa hoda preko dana ukazuje da je karavan dovoljno veliki da se kreće otvoreno bez straha o masovnih privodjenjima.

Međutim, meksičke vlasti privode manje grupe koje zaostaju.

Portparol za UN rekao je da se više od 7.000 ljudi pridružilo ovom migrantskom karavanu do 22. oktobra, navodeći procene Međunarodne organizacije za migracije, prenosi BBC. Međutim, grupa se u međuvremenu podelila i teško je proceniti tačan broj migranata koji se kreću ka Americi.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.