Britanija hapsi hakere

Izvor: RTS, 27.Jan.2011, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija hapsi hakere

Skotland Jard uhapsio pet hakera, među kojima su trojica tinejdžera, zbog sumnje da su, u znak podrške "Vikiliksu" napali sajtove "Masterkarda", "Vize" i "Pej Pala". Hakeri zapretili odmazdom, zbog cenzure pristupa Internetu u Tunisu i Egiptu.

Britanska policija uhapsila je pet hakera, koji imaju između 15 i 26 godina, zbog sumnje da su prošlog meseca, u znak podrške Vikiliksu, napali sajtove "Masterkarda", " >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vize" i "Pej Pala".

Među uhapšenima su tri tinejdžera, a kako policija veruje, oni su sa još dvojicom istomišljenika više puta napali sajtove banaka i onemogućili njihovo funkcionisanje.

Kako prenosi britanski Gardijan, uhapšeni su bili povezani sa neformalnom grupom "Haktivisti" koji su, u više navrata, obarali sajtove "Masterkarda", "Vize" i "Pej Pala", zbog toga što su uskratili podršku u finansiranju Vikiliksa.

Skotland Jard je saopštio da se uhapšeni terete da su onemogućili korisnicima pomenutih banaka pristup njihovim finansijskim sredstvima preko Interneta, a čitava akcija sprovedena je u saradnji sa sličnim međunarodnim agencijama u Evropi i SAD.

Grupa hakera je, naime, prema navodima Skotland Jarda, neprestano slala zahteve da se stranice ponovo učitaju, što je stvorilo velike smetnje za pristup tim sajtovima.

Odmazda zbog cenzure

Neformalna grupa hakera zapretila je i odmazdom, zbog cenzure pristupa Internetu u Tunisu i Egiptu. Naime, vlasti u tim državama, zbog rastućeg nezadovoljstva građana i eskalacije uličnih protesta, zabranile su pristup društvenim mrežama "Fejsbuk" i "Tviter".

Kompanije "Masterkard" i "Viza", prekinule su, tokom decembra, saradnju sa Vikiliksom, zbog čega su se našle na spisku organizacija i pojedinaca čiji su veb-sajtovi bili meta napada.

Napadi su naročito intenzivirani posle predaje osnivača Vikiliksa Džulijena Asanža londonskoj policiji.

Inače, serija hapšenja započela je samo nekoliko dana posle serije napada na sajtove banaka, a u ruke policije prvi je pao 16-godišnji Holanđanin. 

Inače, veb-sajt Vikiliks nalazi se pod pritiskom, od kada je, 28. novembra, počeo da objavljuje poverljivu diplomatsku prepisku između Stejt departmenta i američkih ambasada i konzulata, u saradnji sa listovima Gardijan, Njujork tajms, El Pais, Mond i Špigl.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Uhapšeno pet hakera zbog napada na sajtove "Vize" i "Masterkarda"

Izvor: Blic, 28.Jan.2011, 00:40

LONDON - Pet hakera, među kojima trojica tinejdžera, uhapšeni su danas pod sumnjom da su umešani u napade na sajtove kompanija koje su blokirale finansiranje "Vikiliksa", izvestila je britanska štampa...Tri dečaka, starosti 15, 16 i 19 godina, i dva muškarca starosti 20 i 26 godina uhapšeni su...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.