Bez odluke o vizama 15. juna

Izvor: B92, Beta, 30.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez odluke o vizama 15. juna

Brisel, Beograd -- Savet ministara spoljnih poslova EU na zasedanju 15. juna neće doneti odluku o ukidanju viza zemljama zapadnog Balkana, saznaje B92.

Izvor B92 u Briselu kaže da će ukidanje viza građanima pet zemalja zapadnog Balkana biti na dnevnom redu sednice Saveta ministara unutrašnjih poslova EU, koja se održava 4.i 5. jula u Luksemburgu.

Kako je za B92 rekao Frank Cermak, savetnik za proširenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU, 15. juna neće doći do nekih većih odluka ali on ne može sa stoprocentnom sigurnošću da tvrdi hoće li ministri spoljnih poslova to odlučiti ili neće.

B92 takođe nezvanično saznaje da će 4. i 5. jula na sastanku ministara unutrašnjih poslova takođe biti raspravljano o viznim olakšicama za zemlje zapadnog Balkana.

Međutim, kako saznajemo, ministri spoljnih poslova nisu zadovoljni napretkom koji su zemlje zapadnog Balkana postigle kada je reč o korupciji i kriminalu.

Ostalo je još vrlo malo vremena do 15. juna, kaže Frank Cermak, jer Evropska komisija očekuje odgovor članica EU.

Dačić: Ostala tehnička pitanja

Zamenik premijera Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da se, po pitanju ukidanja viza za putovanja u zemlje EU, sa predstavnicima Evropske komisije i zemalja članica razgovara kako da se reše "tehnička pitanja koja mogu da bace senku" na sve ono što je pređeno "mapama puta".

Ivica Dačić na Glavnom odboru SPS-a (Tanjug)

"Nije sporna mapa puta, nego neka druga pitanja koja nisu ni bila predviđena mapom puta, zato što Evropska komisija ne želi da vizna liberalizacija važi za neke kojima oni ne bi dali viznu liberalizaciju, a koji eventualno mogu do nje doći raznim dvojnim državljanstvima ili dvostrukim pasošima", rekao je Dačić.

Dačić je, pre početka sednice Glavnog odbora SPS-a, novinarima rekao da Srbija želi konstruktivan prilaz tom pitanju i čini sve da bude pozitivan stav Evropske komisije po pitanju stavljanja na belu šengen listu.

"Srbija je ispunila sve uslove koji su pred nju postavljeni mapom puta. Vreme je da se donese odluka hoće li Srbija biti na beloj šengen listi ili neće. Ukoliko se ta odluka donese, postoje uslovi da građani Srbije mogu od 1. januara sledeće godine da u zemlje EU putuju bez viza", rekao je Dačić.

On je najavio da će tokom juna putovati u Nemačku i Švedsku, a očekuje se i poseta Francuskoj, kako bi sa ministrima tih zemalja nadležnim za pitanjea viza razgovarao o stavljanju Srbije na belu šengen listu i "tehničkim pitanjima koja su bitna".

On je dodao da na kraju očekuje pozitivan ishod i viznu liberalizaciju za Srbiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.