Izvor: RTS, 09.Feb.2009, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beli šengen do kraja godine

Postoje veliki izgledi da Srbija ove godine dospe na belu šengensku listu, izjavila ministarka inostranih poslova Mađarske Kinga Genc nakon razgovora sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem. Prioriteti u 2009. godini vizna liberalizacija, odmrzavanje prelaznog sporazuma i kandidatura za članstvo u EU, izjavio Jeremić.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić boravi u zvaničnoj poseti Mađarskoj gde je sa ministarkom inostranih poslova Kingom Genc potpisao Protokol o saradnji dva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ministarstva.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zahvalio se na sastanku sa mađarskim premijerom Ferencom Đurčanjem u Budimpešti, vladi te zemlje na pomoći tokom nedavne energetske krize oko isporuke ruskog gasa.

Đurčanj je ministru Jeremiću ponudio kontinuiranu podršku svoje zemlje u procesu integracije Srbije u EU, prenela je agencija MTI.

Mađarski premijer je, takođe, izrazio duboko žaljenje zbog incidenta u Vespremu, u kojem je u subotu ujutru povređen srpski rukometni reprezentativac Žarko Šešum.

"Velike su šanse da Evropska unija ukine vize građanima Srbije još u 2009. godini", istakla je Kinga Genc, ministarka spoljnih posova Mađarske nakon susreta sa Vukom Jeremićem.

Genc je potvrdila da su kriterijumi iz Kopenhagena jedini uslov za ulazak neke zemlje u EU i "da im ne treba ništa dodavati, niti ih proširivati".

I Genc i Jeremić su naglasili da svog suseda smatraju "izuzetnim partnerom" u svim oblastima političkog, privrednog i kulturnog života.

Tokom njihovog razgovora je, pored ostalog, istaknuta spremnost obe strane da se ponovo uspostavi direktna vazdušna linija na relaciji Budimpešta-Beograd.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Budimpešti da je Statut Vojvodine unutrašnje pitanje Srbije i da se o njemu neće razgovarati u inostranstvu.

"Statut Vojvodine je unutrašnje političko pitanje Srbije i rešavaće se kroz institucije sistema u Srbiji, na demokratski način i u skladu sa Ustavom Srbije", rekao je Jeremić nakon razgovora sa Kingom Genc.

Jeremić je sa premijerom Mađarske Ferencom Đurčanjom razgovarao o produbljivanju saradnje na polju evropskih integracija, ekonomije i bilateralnih odnosa.

Evropska perspektiva u 2009. godini

Jeremić je istakao da "realističan, konkretan i izvodljiv paket za unapređenje evropske perspektive Srbije u 2009." podrazumeva liberalizaciju viznog režima za građane Srbije, odmrzavanje prelaznog sporazuma EU-Srbija i podnošenje kandidature za članstvo u EU.

Šef srpske diplomatije izrazio je uverenje da je ukidanje viza za građane Srbije koji putuju u EU moguće do kraja godine.

Kada je reč o odmrzavanju sporazuma EU-Srbija, Jeremić je podsetio da je proces pridruživanja Srbije EU "na leru", jer u Evropi još nema punog konsenzusa o potpunoj saradnji Beograda sa Haškim tribunalom.

"Srbija zato ima konstruktivni predlog, a to je dolazak misije EU u Beograd kako bi utvrdila činjenice i stekla kompletniju sliku pune saradnje, sliku koja bi bila komplementarna onoj koju je steklo tužilaštvo Haškog tribunala", istakao je Jeremić.

Treći deo predloženog paketa za postizanje opipljivih rezultata u 2009. prema rečima Jeremića, jeste podnošenje kandidature za članstvo u EU.

Jeremić je ocenio da bi realizacija ovog paketa omogućila Srbiji da se "oslobodi tranzicione neizvesnosti i da je zameni jasnoćom cilja, što je veoma važno u uslovima međunarodne političke i ekonomske neizvesnosti koja sve pogađa".

"Dolaskom na domak kapija Evrope, Srbija bi konačno prešla tačku s koje nema povratka. Onda bismo prionuli na posao i završili pripreme za prolazak kroz ta vrata visoko uzdignute glave, s reformisanim institucijama i ispunjenim očekivanjima", rekao je srpski ministar.

Jačanje regionalne saradnje

U obraćanju na Korvinus univerzitetu, Jeremić je naglasio da je Srbija posvećena jačanju regionalne saradnje, uprkos odlukama nekih suseda da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, koje su, kako je ocenio, "za žaljenje".

Prema rečima Jeremića, pitanje Kosova otvorilo je nove pukotine u regionu, a Beograd je, uprkos činjenici da su "te nesrećne odluke udarile u srce ustavnog poretka Srbije, nastavio da se ponaša odgovorno i kao što priliči jednom regionalnom lideru".

Jeremić je naveo da je "pažljivo odmeren odgovor Beograda na priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane nekih zemalja zapadnog Balkana" obezbedio da ukupni odnosi u regionu ne trpe.

"Prvi put u istoriji regiona jedno toliko važno i složeno pitanje nije rešavano silom oružja , a strateška odluka Srbije da miroljubivo odgovori na etnički motivisan pokušaj secesije iz Prištine predstavlja paradigmu zaokreta u prilog miru na zapadnom Balkanu", ocenio je Jeremić.

Jeremić je rekao da "zadatak koji je pred nama jeste da se završi izgradnja regionalnog mira na solidnim evropskim temeljima sagrađenim promišljenošću, kreativnošću, strpljenjem, konsenzusom i kompromisom".

Šef srpske diplomatije naglasio je da tom zadatku treba pristupiti svom brzinom, bez oklevanja, odlaganja i postavljanja prepreka.

"Moramo da počnemo da koračamo ka horizontu, umesto da čekao da se budućnost dogodi. Ona zavisi od nas, ni od koga drugog. Vreme je da počnemo da radimo", rekao je Jeremić.

Srpski ministar spoljnih poslova zahvalio se Mađarskoj na podršci na planu vizne liberalizacije za građane Srbije.

"Uz vašu i uz pomoć drugih država Unije, redovi ispred evropskih ambasada u Beogradu mogli bi da nestanu do kraja godine", ocenio je Jeremić.

Tokom boravka u Budimpešti, ministar Jeremić će se sastati i sa članovima Spoljnopolitičkog odbora mađarskog Parlamenta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić danas u poseti Mađarskoj

Izvor: RTV Pink, 09.Feb.2009

. . . Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boraviće danas u zvaničnoj poseti Mađarskoj gde će sa premijerom Ferencom Đurčanjom i šefom diplomatije Kingom Genc razgovarati o produbljivanju saradnje na polju evropskih integracija, ekonomije i bilateralnih odnosa. .

Nastavak na RTV Pink...

Izuzetni odnosi Srbije i Mađarske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2009

BUDIMPEŠTA - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i ministarka za inostrane poslove Mađarske Kinga Genc ocenili su danas u Budimpešti da su odnosi dve zemlje izuzetno dobri i prijateljski i naglasili da je to posebno došlo do izražaja u januaru ove godine tokom gasne krize, kada je Mađarska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.