Beli šengen deli Srbe

Izvor: Politika, 08.Jul.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beli šengen deli Srbe

Kosovo je multietnička kriminogena sredina i međunarodna zajednica je u pravu, smatra Ranđel Nojkić

Kosovska Mitrovica – Najava Brisela da građani s područja Kosova i Metohije, bez obzira na to da li se radi o Albancima, Srbima, Romima, ili bilo kojoj drugoj etničkoj zajednici, mogu da dobiju srpske biometrijske pasoše, ali da će vize morati da dobiju u ambasadama i konzulatima država Evropske unije, izazvala je podeljena mišljenja među kosmetskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbima. Jedni smatraju da bi usvajanje takvog rešenja značilo da Beograd „izdaje Srbe” jer bi tako priznao nezavisnu državu Kosovo, dok drugi veruju da je to „prava stvar jer međunarodna zajednica vidi da je Kosovo kriminogena zona”.

Milan Ivanović, predsednik SNV-a severnog Kosova, kaže da je potpuno neprihvatljivo da jedan deo građana Srbije dobije vize, a drugi ne. „Duboko sam ubeđen da Beograd ovo neće prihvatiti, jer ovo je samo jedna od dodatnih mera za etničko čišćenje. Ovakvim ponižavajućim potezom doći će do toga da se mladi i stručnjaci isele sa teritorije Kosmeta. Mi i da hoćemo, a nećemo, iz bezbednosnih razloga ne možemo u Prištinu po vize", kaže Ivanović.

Njegovo mišljenje deli i Ljubomir Kragović, predsednik Koordinacionog odbora SRS-a za Kosmet, koji naglašava. „S kojim pravom građani Novog Sada, Kragujevca ili Zrenjanina mogu da imaju jedno pravo, a mi s Kosova drugo. Sve ovo ima za cilj da se oslabi srpski korpus, jer će mnogi Srbi možda tražiti drugo mesto prebivališta, što će značiti i napuštanje vekovnih ognjišta", kaže on.

Ranđel Nojkić, predsednik Pokrajinskog odbora SPO-a, za „Politiku” kaže da Brisel i međunarodna zajednica „vide da je na Kosovu zastupljen kriminal” i želi zaštitu od korupcije. „Na Kosovu vlada multietnički kriminal. Pretpostavljam da zbog zajedničke umešanosti u kriminal i Srba i Albanaca EU ima razlog da traži to što traži", kaže on, naglašavajući da dvojni režim treba prihvati jer „čitava Srbija ne bi smela da strada zbog tih kriminogenih elemenata”. Na pitanje da li zbog eventualnih „kriminogenih elemenata” treba da ispaštaju i Srbi na Kosmetu koji nisu „u tim vodama”, predsednik Pokrajinskog odbora SPO-a veli da je „Srbiji pružena mogućnost da se s takvim kriminalom obračuna”.

---------------------------------------------------------------------------------

Odijanje predloga EK ne bi pomoglo građanima KiM

Srbija treba da prihvati najavljeno rešenje Evropske komisije, smatra Laslo Varga, predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije.

„Srbija je isto ovakvo rešenje prihvatila i kada je reč o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji se takođe ne odnosi na Kosovo i Metohiju, teritoriju pod upravom Ujedinjenih nacija. S druge strane, neprihvatanjem tog rešenja Srbija bi mogla da proizvede štetu milionima građana, a nikako ne bi pomogla srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji”, rekao je on za „Politiku”. Varga je rekao da je najavljena preporuka „jedini mogući kompromis”, zbog toga što postoje članice EU koje su priznale nezavisno Kosovo i one koje to nisu učinile.

Povodom mišljenja da će Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji, a koji sebe smatraju državljanima Srbije i ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta, time što će morati da pribavljaju vize za putovanje u zemlje EU biti dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na ostale srpske državljane, Varga kaže da „oni neće biti dovedeni u neravnopravniji položaj od onoga u koji su došli sa SSP-om”.

B. Radomirović – B. Čpajak

[objavljeno: 09/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.