Azilanti pretnja šengenu

Izvor: RTS, 07.Mar.2011, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azilanti pretnja šengenu

Belgija bi mogla da zatraži suspenziju vizne liberalizacije za Srbiju, ukoliko broj zahteva za azil nastavi da raste, upozorava ministar za imigraciju i azil Melkior Vatle. Važno je da bezvizni režim služi svrsi, ali ne i za azil, upozorava Vatle.

Belgijski ministar za imigraciju i azil Melkior Vatle upozorava da bi ta zemlja mogla da zatraži suspenziju vizne liberalizacije za Srbiju, ukoliko broj zahteva za azil nastavi da raste.

Trebalo bi da evropska komisija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u junu podnese izveštaj o funkcionisanju vizne liberalizacije i načinima kako da se spreči njena zloupotreba.

"Kada nedvosmisleno ustanovimo da nema razloga za azil i da je glavni razlog dolaska traženje posla ili boljeg smeštaja, primenjujemo specijalnu ubrzanu proceduru, donosimo odluku za jedan ili dva meseca i onda pratimo njihov povratak", kaže direktor Belgijskog komesarijata za izbeglice Dirk van Bulk.

Ministar za migraciju i azil Melkior Vatle kaže da je ukidanje viza bila neka vrsta ugovora o poverenju.

"Važno je da služi onom za šta je namenjen, a to znači za putovanje i bolje međusobno upoznavanje, ali ne za traženje azila. Oni koji to zloupotrebljavaju dovode u pitanje opstanak bezviznog režima", ističe Vatle.

Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon smatra da se još neko vreme neće ozbiljno govoriti o toj mogućnosti, odnosno da se nada da takva oštra mera neće biti tema nikada, ali ističe da bojazan postoji.

"Zato je važno da srpske vlasti urade sve, da su ozbiljne i da građanima daju prave informacije i učine sve što je moguće da ljudi ne bi tražili azil", ističe Fajonova.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

BELGIJA PRETI SUSPENZIJOM VIZNE LIBERALIZACIJE

Izvor: Kurir, 07.Mar.2011

BEOGRAD - Ministar za imigraciju i azil Belgije Melkior Vatle izjavila je da bi mogla da zatraži suspenziju vizne liberalizacije za Srbiju, ukoliko broj zahteva za azil nastavi da raste..."Važno je da bezvizni režim služi svrsi, ali ne i za azil", upozorava Vatle, prenosi RTS...Evropska komisija...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.