Austrija za znak ohrabrenja Srbiji

Izvor: S media, 15.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija za "znak ohrabrenja" Srbiji

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger izjasnio se pred početak sastanka šefova diplomatija EU u Luksemburgu za ukidanje viza Srbiji.

Prema njegovim rečima, važno je da i Srbija bude uključena u liberalizaciju voznog režima, jer je potrebno shvatiti koliko je važno da se i tamo uputi signal ohrabrenja.

Austrija, kako je podvukao, želi da uputi taj signal ohrabrenja.„Znamo da postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i zemlje EU koje nemaju tako pozitivan stav prema tome“, priznao je Špindeleger.

On je ukazao da se taj problem može rešiti samo ako u prvom planu bude jasan dobitak na bezbednosnom planu i za Srbiju i za EU, a to znači da uslovi moraju biti ispunjeni, ali i da se potom usvoji odluka o liberalizaciji viznog režima sa Srbijom.

Šefovi diplomatija EU danas na sastanku u Luksemburgu razgovaraju o liberalizaciji viznog režima za zemlje zapadnog Balkana.

Prema izveštaju Evropske komisije, Makedonija je ispunila sve uslove iz mape puta, dok su Srbija i Crna Gora, takodje, imale najveći napredak na tom polju.

Iako su samo ove tri zemlje ispunile najveći broj uslova u zaključku šefova diplomatija EU pomenuće se i Bosna i Hercegovina i Albanija, koje moraju još dosta toga da urade kako bi dospele ne Belu šengensku listu.

Za sada je još neizvesno koliko će se zemalja zapadnog Balkana od iduće godine naći na Beloj šengenskoj listi, ali je gotovo sigurno da će to biti Makedonija, kao i Srbija i Crna Gora.

Konačna odluka o tome trebalo bi da bude doneta na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU u novembru.

Šefovi diplomatija EU u Luksemburgu, prema nacrtu zaključka, pozvaće danas Evropsku komisiju da što pre uradi predlog za ukidanje viznog režuma zemljama zapadnog Balkana.

Savet EU, kako saznaje Tanjug, pozdraviće izveštaj Evropske komisije o napretku dijaloga o liberalizaciji viznog režima sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Makedonijom, i Srbijom.

Prema oceni šefova diplomatija, taj izveštaj reflektuje jasan napredak tih zemalja u ispunjavanju uslova iz mape puta za liberalizaciju viznog režima.

S tim u vezi Savet ministara inostranih poslova EU, u zaključku sastanka, pozvaće Evropsku komisiju da što je je pre moguće predstavi pravni predlog za amandman regulative 539/2001, u cilju ukidanja viza do kraja 2009. onim zemljama koje su ispunili preduslove.

Inače, ministri EU će još jednom podvući, uzimajući u obzir regionalnu dimenziju liberalizacije viznog režima za zapadni Balkan, značaj za sve pogodjene zemlje da se što pre ukinu vize.

Češka, koja do kraja meseca predsedava EU, zalaže se za postizanje dogovora oko liberalizacije viznog režima zemljama zapadnog Balkana, zbog čega je insistirala da na sastanku šefova diplomatija značajna pažnja bude posvećena ovoj temi.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.