Američka pravednost: Pompeo ukida vize istražiteljima

Izvor: Mondo, 16.Mar.2019, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američka "pravednost": Pompeo ukida vize istražiteljima

Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, najavio je sankcije članovima Međunarodnog krivičnog suda, koji se bavi istragom mogućih ratnih zločina američkih snaga ili njihovih saveznika u Avganistanu.

Foto: AP Photo/Jose Luis Magana, File

Pompeo je sinoć rekao da će članovima tog suda UN biti ukinute vize, već da će biti sprovedene i dodatne mere, uključujući ekonomske sankcije, ako Međunarodni krivični sud "ne promeni svoj kurs".

Avganistan: >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Amerikanci sve bliže sudu za zločine

Sud, sa sedištem u Hagu, odgovorio je da je to nezavisna i nepristrasna institucija i da će da nastavi sa radom bez obzira na mere Vašingtona, prenela je agencija Rojters.

Organizacija Hjuman rajts voč ocenila je da je odluka Vašingtona "nasilan pokušaj kažnjavanja istražitelja" suda.

KAUBOJI: SAD otvoreno prete Međunarodnom tribunalu

U novembru 2017. godine, istražitelji Međunardonog krivičnog suda zatražili su odobrenje da pokrenu istragu o navodnim zločinima pocinjenim u Avganistanu od 1. maja 2003. godine, uključujući i u zemljama gde su držani zatvorenici CIA.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.