Albanske lične karte ključne za vizni režim i izbore

Izvor: Southeast European Times, 20.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanske lične karte ključne za vizni režim i izbore

Albanski građani dobiće lične karte pre opštih izbora ovog leta. Vlasti će potom iskoristiti informacije iz ličnih karata da izdaju nove biometričke pasoše.

20/01/2009

Jonilda Koci za Southeast European Times iz Tirane -- 20/01/09

Nove albanske lične karte koje je vlada počela da izdaje ove nedelje predstavljaće ključni element u implementaciji evropskih standarda za izbore koji će biti održani ovog leta. Svaka nova lična karta ima otiske prstiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << opšte informacije i digitalnu fotografiju nosioca. Vlasti će iskoristiti informacije iz ličnih karata za izdavanje novih biometričkih pasoša.

Vlasti očekuju da će lični podaci pomoći da se smanje izborne malverzacije. "Ovo je zlatna prilika za svakog građanina da pomogne da predstojeći izborni proces bude pošten i slobodan", rekao je premijer Sali Beriša.

Pored toga, biometrički pasoši koji će koštati 60 evra neophodni su za liberalizaciju viznog režima sa EU.

Za dve godine svaki građanin Albanije imaće novi pasoš -- što znači da će sadašnji pasoši postati nevažeći. Beriša je nazvao pasoše "dokumentima prve klase" koji će omogućiti Albancima da "slobodnije putuju u inostranstvo".

Dvanaestog januara širom zemlje otvoreno je oko 400 centara koji primaju zahteve za nove lične karte. Centrima upravlja francuska kompanija Sagem Security koja je pobedila na međunarodnom tenderu.

Lične karte su potrebne svim građanima Albanije starijim od 16 godina. Vlada je uvela oštre kazne kako bi osigurala da se to ispoštuje; na primer, državni službenici i starije osobe neće dobiti svoje plate i penzije ako ne podnesu zahteve.

Pored toga, učenici i studenti neće moći da se upisuju u škole i na univerzitete ako nemaju nove lične karte do 30. marta.

Lične karte koštaće oko deset evra, a važiće deset godina. Imajući u vidu finansijske poteškoće sa kojima se suočavaju mnogi Albanci, vlada planira da nadoknadi 65 do 70 odsto cene lične karte porodicama sa malim primanjima, 50 odsto starijim penzionerima i 30 odsto državnim službenicima.

"Lične karte i biometrički pasoši odraz su najboljih standarda vezanih za lična dokumenta u Evropi", izjavio je generalni direktor Građanske državne kancelarije Armand Teliti. Dokumenta ispunjavaju sve standarde EU i sadržaće simbole EU kao što je mapa Unije.

Opozicija je međutim izrazila bojazan u pogledu velikih organizacionih problema. Lider glavne opozicione stranke Socijalističke partije Edi Rama kritikovao je vladu u ponedeljak (19. januar) zato što nije uspostavila efikasan system registracije za nove lične karte i pasoše, dok se poslanik iz njegove stranke Bledi Kloši žalio da "građanima nije [jasna] procedura podnošenja zahteva za lične karte i proces nije dovoljno transparentan".

Kredibilitet prethodnih izbora u Albniji bio je ugrožen sporovima oko autentičnosti ličnih dokumenata i biračkih spiskova.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.