Izvor: Nezavisne Novine, 21.Okt.2017, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvizdić: Odgovornost na entitetskim ministrima finansija

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić smatra da odgovornost za trenutnu blokadu u vezi sa izmjenama zakona o akcizama leži na "međustranačkom tandemu sastavljenom od entitetskih ministara finansija koji ne dolaze iz SDA ili Saveza za promjene, nego iz SNSD-a i HDZ-a".

"Upravo glasovima tih ministara u Upravnom odboru Uprave za indirektno oprezivanje jednostrano je usvojeno rješenje za koje je jasno da nema parlamentarnu podršku, jer akcize usmjerava u >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << budžetsku potrošnju, a ne u novu izgradnju puteva", naveo je Zvizdić reagujući na izjavu predsjedika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović da je sva odgovornost u vezi sa izmjenama zakona o akcizama na Denisu Zvizdiću, koji nema podršku u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Što se tiče Zakona o akcizama, Zvizdić smatra da je pokušaj da se odgovornost za njegovo usvajanje prebaci na Savjet ministara ili selektivno na SDA i Savez za promjene unaprijed propao pokušaj pravdanja pred domaćom javnošću i predstavnicima međunarodne zajednice.

On tvrdi da ne postoji saglasnost vlada Republike Srpske i Federacije BiH o predloženom tekstu zakona, što je, kako kaže, federalni premijer više puta javno i potvrdio.

"Naravno, ako bi entitetske vlade koje će biti i korisnici i implementatori sredstava ostvarenih kroz akcize i putarine, postigle saglasnost o tekstu zakona o akcizama, to bi značajno olakšalo proces njihovog usvajanja. Ali, takav sporazum ne postoji i zbog toga je potpuno jasno da je potrebno dodatno raditi na definisanju konačnog teksta zakona o akcizama, ako postoji iskrena namjera da isti bude usvojen i infuziona tranša MMF-a za nivo entiteta odobrena", naveo je Zvizdić.

On tvrdi da je Savjet ministara spreman da zajedno sa svim relevantnim učesnicima nastavi aktivno da radi na pronalaženju adekvatnog rješenja u vezi sa zakonom o akcizama, koji će jasno definisati transparentnost trošenja sredstava prikupljenih na ovaj način i isključivo biti vezan za pokretanje investicija u oblasti izgradnje auto-puteva i puteva i kao takvo dobiti potrebnu parlamentarnu podršku.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je juče da je sva odgovornost u vezi sa izmjenama zakona o akcizama na predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću, koji nema podršku u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

"Ako Zvizdić smatra da nema podršku u parlamentu BiH, neka definiše zakon kakav misli da će dobiti podršku. Ovdje je problem što nema potrebnih 16 ruku iz Federacije BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.