Zemlje zapadnog Balkana udružile napore u borbi protiv organizovanog kriminala

Izvor: Southeast European Times, 16.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlje zapadnog Balkana udružile napore u borbi protiv organizovanog kriminala

Nedavna zajednička akcija naglašava efikasnost ujedinjenog regionalnog fronta protiv kriminala i korupcije.

16/12/2009

Jusuf Ramadanović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 16/12/09

Krajem prošlog meseca Specijalno tužilaštvo Srbije podiglo je optužnicu protiv lidera bosanske bande Darka Eleza zbog niza krivičnih dela. On i još pet osoba terete se za iznuđivanje, krijumčarenje narkotika, ilegalno posedovanje oružja i falsifikovanje dokumenata. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Elez se suočava sa dodatnom optužbom za podsticanje ubistva.

Optužnica takođe tereti njih šestoricu za pomaganje osobama koje traži policija da pobegnu iz Bosne i Hercegovine (BiH) u Srbiju. Istraga u BiH je u toku, mada ta grupa još uvek nije formalno optužena. Bosanski zvaničnici sarađuju sa srpskim vlastima.

Policija je uhapsila Eleza i njegove ljude u septembru. Operacija protiv jedne od najbolje organizovanih kriminalnih bandi u regionu rezultat je višemesečne saradnje policijskih snaga Srbije i Republike Srpske, rekao je srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Kriminalne organizacije imaju iluziju da su jače od države i misle da mogu da podriju njen autoritet, rekao je Dačić na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji o borbi protiv organizovanog kriminala koja je održana u Beogradu samo nekoliko nedelja posle hapšenja.

Ta akcija upućuje "jasnu poruku svim kriminalnim grupama da to što su policijske snage iz različitih država nije prepreka borbi protiv organizovanog kriminala", rekao je Dačić učesnicima.

Zajedno sa regionalnim ministrima unutrašnjih poslova i pravosuđa, konferenciji su prisustvovali potpredsednik Evropske komisije Žak Baro i visoki predstavnici policijskih snaga, pravosuđa i tužilaštava iz 16 zemalja, predstavnici Saveta Evrope, Evropola, Evrodžasta i Interpola.

Stvaranje ujedinjenog fronta među zemljama zapadnog Balkana bilo je u centru pažnje razgovora.

"Organizovani kriminal ozbiljno preti ekonomijama zemalja zapadnog Balkana i njihovim naporima da reaguju na globalne izazove", rekao je Baro prisutnima.

"S obzirom da ove zemlje nemaju dovoljno kapaciteta da same reaguju na prekogranične izazove, EU i zemlje članice u potpunosti će podržati regionalnu i međunarodnu saradnju i razvoj neophodnih efikasnih sredstava", rekao je on.

Srbija sada pokušava da iskoristi hapšenje Eleza i njegove grupe i pojača svoje mogućnosti za izlaženje na kraj sa kriminalnim grupama. Specijalni sud u Beogradu nastavlja da pritvara osumnjičene, a Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala u Srbiji pokrenulo je zvaničnu istragu.

Prema izveštajima lokalnih medija, policijska operacija protiv Eleza sprečila je nekoliko planiranih atentata na biznismene i policijske zvaničnike u Srbiji i RS. U njima se čak ukazuje da su članovi Elezove grupe bili povezani sa zloglasnim Zemunskim klanom koji je navodno planirao atentat na premijera RS Milorada Dodika.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.