Zavladala je jeziva tišina, a to znači samo jedno – počelo je?

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 14:04

Zavladala je jeziva tišina, a to znači samo jedno – počelo je?

U poslednjih desetak dana Ukrajina je simptomatično tiha u pogledu čitave Zaporoške oblasti, gde se očekuje da će početi velika kontraofanziva.

Kako piše CNN, zjape kilometri praznih polja na kojima bi se očekivalo gomilanje oružja, tragovi tenkova dolaze niotkuda i isto tamo završavaju, dok se artiljerijski dvoboji čuju iz daljine.

Kako se navodi, baš ta tišina postaje značajna. Ukrajina se svojski potrudila da prikrije početak strateški ključne kontraofanzive. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Podseća se i da je ukrajinska zamenica ministra odbrane Hana Maliar rekla prošle sedmice da kontraofanziva neće biti najavljena.

I Rusija okleva da govori o ukrajinskom zamahu, možda zato da ne bi dodatno poljuljala slabašan moral svojih trupa. Ni ukrajinska komanda na jugu nije puno rekla, ali je pozvala na strpljenje. Njihova portparolka Natalija Humenijuk je rekla da uslovi ove vojne operacije zahtevaju ćutanje sve dok na bude dovoljno sigurna za ukrajinsku vojsku.

S druge strane, dok Ukrajinci ćute, ruski vojni blogeri obično su ti koji su prvi davali određene informacije o ukrajinskim manevrima tokom prošlih ofanziva. Kopani, Marfopil, Kamjanske, Polohi – ruski blogeri kažu da su to mesta preko kojih bi Ukrajinci mogli da krenu napred, a dokazi za te tvrdnje su frustrirajuće nejasni, ali blogeri i po tom pitanju imaju loše rezultate.

Ruska avijacija takođe pokušava da udari tamo gde misli da ima ukrajinskih ciljeva. U gradu Orihivu, oko 65 km jugoistočno od Zaporožja, uočeno je konstantno bombardovanje svega što bi moglo da izgleda kao mesto okupljanja vojske poput sportskih klubova i poljoprivrednih skladišta.

I malo mesto Vuhledar dalje na istoku, odakle bi Ukrajinci mogli krenuti u proboj na jug, teško je granatirano u poslednjih 48 sati.

Žestoka paljba ruske strane po svemu i svačemu sugeriše da nadolazeće sedmice donose visoke uloge. To je bitka za koju Moskva već šest meseci zna da se približava, navodi CNN i dodaje da su samim tim Rusi imali dovoljno vremena za pripremu.

Dobici ukrajinskih snaga u Zaporoškom regionu značili bi snažniji udarac ruskoj strani. To je kopneni koridor od okupiranog Donbasa do okupiranog Krima – za sada najkorisniji komad zemlje koji je Rusija zaplenila prošle godine i koji spaja poluostrvo s ruskom teritorijom.

Gubitak tog područja znatno bi ugrozio rusku vojsku na Krimu i prepolovio osvojenu teritoriju. To bi takođe odalo koliko je rusko vojno vođstvo nekompetentno s obzirom na to da nisu uspeli da osujete vrlo jasne ukrajinske planove.

To je takođe i ključan trenutak za Kijev. NATO je ujedinjen i odvažan u svojoj podršci u naoružavanju Ukrajine. Takva vrsta jasne svrhe je u zapadnim demokratijama izuzetak, koji bi u idućoj godini mogli poremetiti izbori, ekonomske varijable i druge distrakcije.

Tišina kojoj sada svedočimo – gotovo potpuni izostanak objava na Tiktoku ili komentara s prve linije fronta u Zaporožju – možda je najjasniji pokazatelj da se sprema ovaj ključni korak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.