Zašto se za frizuru kaže da je hladna trajna i šta je fen-kare

Izvor: Telegraf.rs, 06.Feb.2017, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto se za frizuru kaže da je hladna trajna i šta je fen-kare

Lokne su i danas u modi, a trend uredno podšišanih muškaraca trend je koji  će dugo živeti na Balkanu. Međutim, mnogi i pored toga ne znaju na šta se odnose nazivi "fen-kare" i "hladna trajna".

Ovaj naziv je opevan i u stihovima Đorđa Balaševića "nosio sam šal od kašmira i prsluk protkan tajnama, baš od takvih su je čuvale tetke sa 'ladnim trajnama".

Beogradski frizer Branko Petković otkriva za Telegraf odakle potiče ime za staru tehniku kovrdžanja kose kod >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << žena.

- Sve do kraja 50-ih i početka 60-ih godina mini-val se radio uz pomoć vrućeg metala i zagrevanja kose. Nakon toga je došlo do tehnolološke revolucije i do kovrdža se moglo doći uz pomoć specijalne kiselina koja se stavljala na drvene i plastične viklere, te otud naziv hladna - objašnjava on.

Foto-ilustracija: Profimedia

S druge strane, fen-kare je frizura iz istog perioda, ali je namenjena muškarcima.

Printksin: Youtube/Youtube/zoransobota

- Reč je o kockastim frizurama, klasičnim, perfektno ošišanim na unazad. Gornji deo je kao ploča ravan, namešten pod konac, veoma uredno - navodi ovaj poznati gradski frizer.

Video sa postupkom nanošenja hledne trajne vidite ovde:



Video izurade ove muške frizure pogledajte ovde:



(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.