Izvor: RTS, 20.Okt.2022, 17:36

Zastava Albanije na vratima Hrama Hrista Spasa u Prištini

Na vratima Hrama Hrista Spasa u Prištini okačena je zastava Albanije, javlja dopisnik RTS-a.
Zastava je primećena danas, a dok je ekipa RTS-a bila na terenu, nije primećeno prisustvo policije.

Da podsetimo, ovaj Hram, u kojem je zabranjeno bogosluženje, više puta je skrnavljen. 
Gradnja Hrama Hrista Spasa počela je 1992. godine, a grubi radovi završeni su 1998. godine.
Nakon postavljanja pozlaćenog krsta na centralnoj kupoli, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sukobi na KiM stopirali su dovršetak hrama.
Posleratne albanske vlasti na KiM tvrde da je hram podignut nelegalno, u vreme vladavine Slobodana Miloševića i na zemljištu koje navodno ne pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Prištini.
Pre nekoliko godina na prostoru oko Hrama Hrista Spasa organizovano je forenzičko ispitivanje terena u potrazi za, kako se sumnjalo, pokopanim Albancima ubijenim tokom sukoba na KiM.
Pretragom više lokacija oko crkve nisu pronađeni nikakvi tragovi ljudskih tela. 
Petković: Priština na najbesprizorniji način skrnavi hramReagujuću na današnje skrnavljenja hrama, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je srpski narod na KiM svakodnevno izložen provokacijama i nasilju, kao i da su neki od tih napada postali simbol stradanja našega naroda.
"Dok Priština na sve načine pokušava da sebe predstavi kao nekakvu oazu mira, upravo u samom centru te iste Prištine se na najbesprizorniji način skrnavi hram Srpske pravoslavne crkve, čime se pljuje u lice čitavom srpskom narodu", navodi Petković.
Prema njegovim rečima, dok god se takve stvari budu događale, izlišno je govoriti o bilo kakvom pomirenju, suživotu i građanskom društvu na KiM, prenosi se u saopštenju Kancelarije.
"Zato zahtevamo i od donosilaca političkih odluka u Prištini, ali i od predstavnika međunarodne zajednice na terenu da ne zatvaraju oči pred ovakvim incidentima, jer oni, ne samo da su strašni sami po sebi, već predstavljaju i nagoveštaj još strašnijih zlodela i nesreća", navodi Petković.
Kancelarija za Kim traži da se osigura da simboli srpskog postojanja na KiM, crkve, manastiri i istorijski lokaliteti, budu zaštićeni od napada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zastava Albanije na vratima Hrama Hrista Spasa

Izvor: B92, 20.Okt.2022

Zastava Albanije okačena je na vratima Hrama Hrista Spasa u Prištini, javlja RTS...Kako navodi, zastava je primećena danas, a u tom trenutu nije bilo policije kod hrama...Hram Hrista Spasa u Prištini, u kojem je zabranjeno bogosluženje, više puta je skrnavljen...Gradnja Hrama Hrista Spasa počela...

Nastavak na B92...

NA VRATIMA SRPSKE SVETINJE OKAČENA ALBANSKA ZASTAVA: Hram Hrista Spasa još jednom oskrnavljen

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2022

Na vratima Hrama Hrista Spasa u Prištini okačena je zastava Albanije...Zastava je primećena danas, a još nije primećeno prisustvo policije. Hram je inače više puta skrnavljen, a bogosluženje je zabranjeno...Gradnja Hrama Hrista Spasa počela je 1992. godine, a grubi radovi završeni su 1998....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.