Zabranjeni svi skupovi zakazani za sutra ispred Skupštine

Izvor: Press, 10.Jul.2015, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjeni svi skupovi zakazani za sutra ispred Skupštine

Svi skupovi koji su za sutra zakazani ispred Skupštine Srbije su zabranjeni, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
        Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da je MUP nakon bezbednosnih i operativnih provera odlučio da zabrani sve skupove zakazane za sutra ispred parlamenta. "Upozovravam sve koji razmišljaju da ipak dođu da policija neće dozvoliti ni tolerisati >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bilo kakvo okupljanje ispred Skupštine Srbije niti održavanje skupova koji su zabranjeni", naglasio je Stefanović. Stefanović je objasnio da je za sutra bilo zakazano pet skupova u različitim periodima koje su najavili Zavetnici, Dveri, Inicijativa mladih za ljudska prava, Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih od 1998. do 2000. i građanin Nikola Aleksić. Podsećajući da je učešće na skupu najavilo više organizacija i pojedinaca, Stefanović je rekao da je bilo puno neodgovornih izjava koje unose haos, pozivaju na netrpeljivost i različite podele, te da je bilo i puno neodgoovroih ljudi kojima nije bilo u interesu da razmišljaju šta je bezbednost Srbije i interes njenih grđana. "Za MUP je bezbednost svih građana važna i nećemo dozvoliti haos na ulicama bilo kog grada u Srbiji, pa ni Beograda", rekao je Stefanović. On je dodao da se, imajući u vidu složenost situacije u regionu, MUP odlučio na potez koji garantuje mir i bezbednost u celoj Srbiji. Stefanović je na pitanja novinara rekao da je u poslednjih sedam dana u Srbiji bilo 23 skupa posvećena obeležavanju zločina u Srebrenici. "Dakle - apsolutna demokratija. Ne znam da li možete da mi pokažete neku zemlju u regionu koja na slična nacicn dozvoljava obeležavanje zločina nad drugim narodom. Kod nas se to radi i potpuno je u skladu sa demokratijom" poručio je Stefanović. On je rekao da su skupovi zakazani za sutra zabranjeni upravo zbog toga što je  procenjeno da bi rizici od izbijanja određenih nemira i ugrožavanja bezbednosti, ne samo onih koji bi bili prisutni na skupovima već i drugih bili takvi da je bolje da budu zabranjeni. "I danas imate razne manifestacije, i juče i poslednje dve sedmice i biće u narednom periodu...izuzetno smo restriktivni što se tiče ograničavanja slobode okupljanja", rekao je ministar i dodao da, kada se proceni da je bezbednost građana ugrožena, onda je njihova bezbednost ideja vodilja Ministarstva i tu se ne radi ni o kakvom ugrožavanju bilo čijih prava.
 Stefanović: Situacija u Srebrenici uzavrela, Vučić obavešten 
      Stefanović je izjavio da je premijeru Alerksandru Vučiću saopšteno da je, prema procenama, bezbednosna situacija u Srebrenici složena i da je na njemu da donese odluku da li će ići na komemoraciju. Ministar Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da je procenjeno da je bezbednosna situacija u Srebrenici složena, da se očekuje veći broj ekstremista, da ima potvrde da su neki već tamo pristigli, a da će neki doći danas ili sutra. Stefanović je naveo i da se, u delu medija u BiH, "emituju poruke mržnje prema Srbima, a naročito prema premijeru Vučiću". "Situacija je uzavrela i to smo saopštili premijeru", rekao je Stefanović i dodao da će premijer Vučić odlučiti da li će ići u Srebrenicu. On je objasnio da su bezbednosne službe Srbije uradile bezbednosnu procenu u vezi posete premija Srebrenici i naveo da je situacija izuzetno složena čak i za obavljanje osnovnih bezbednosnih preduslova. "Od ovog trenutka odluka da li će sutra otići na skup je na predsedniku vlade i tu odluku, uveren sam, doneće u toku današnjeg dana", rekao je Stefanović. Ministar je odgovarajući na pitanja čija je odluka "starija" da li bezbednosnih službi ili premijera o tome da li će ići u Srebrenicu rekao da je posao bezbednosnih službi da osiguraju bezbednost u što većem stepenu sa partnerskim službama i ukažu na bezbednosne rizike. "Ne kažem da je situacija nerešiva, ali mogao bih da kažem da se graniči sa takvom situacijom", dodao je Stefanović.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.