Za manje od pola godine više od 10.000 mera protiv nasilnika u porodici

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Nov.2017, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za manje od pola godine više od 10.000 mera protiv nasilnika u porodici

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici početkom juna pa do 15. novembra, policija izrekla 10.504 hitne mere zabrane kontakta i prilaska žrtvi nasilja, odnosno udaljavanja nasilnika iz stana.

Stefanović je na konferenciji u Beogradu povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kazao da je u porodičnom i partnerskom nasilju u 2017. godini ubijeno 26 žena u Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
"To je značajno smanjenje u odnosu na 35 žena ubijenih u 2016. godini, ali je i dalje užasan i neprihvatljivo veliki broj", kazao je ministar.

On je dodao da su od juna do novembra registrovana 3.424 krivična dela nasilja u porodici a da je samo u avgustu izrečeno 2.215 hitnih mera prema nasilnicima.

"Ovi podaci pokazuju koliko je problem ozbiljan. Nećemo biti zadovoljni dok i jedna žena trpi nasilje i dok ne dođemo do toga da niko ne bude ubijen u porodičnom i partnerskom nasilju", kazao je Stefanović dodajući da država ima "nultu toleranciju prema nasilju".

Po njegovim rečima, društvo u Srbiji je predugo odbijalo činjenicu da nasilje u porodici postoji i da je izraženo.

"Moramo delovati na celo društvo, na svakog građanina na način da shvati da njegovo ćutanje o porodičnom ili partnerskom nasilju doprinosi teškom položaju žena žrtava. Od svih koji imaju sumnje da nasilje postoji, očekujemo da te sumnje prijave", kazao je Stefanović.

On je najavio da će još 450 policajca iz 27 policijskih uprava sutra završiti obuku za postupanje u slučajevima porodičnog nasilja kao i da će fokus borbe protiv porodičnog nasilja u narednom periodu biti na osnaživanju žena u ruralnim podučjima da prijave slučajeve nasilja.

"U tim sredinama vladaju stereotipi po kojima niko ne treba da se meša u ono što se smatra unutrašnjim odnosima u nekoj porodici, čak i kada je reč o nasilju. Zato želimo da osnažimo te žene jer nije sramota prijaviti nasilje, sramota je vršiti nasilje", kazao je Stefanović.

Ambasador Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad kazao je da borba protiv nasilja nad ženama pitanje ljudskih a ne prava samo žena.

"Svako ima pravo da bude zaštićen od nasilja i zato je važna nulta tolerancija prema porodičnom i partnerskom nasilju. Borba protiv nasilja nad ženama zahteva vreme a Norveška će ostati partner Srbiji na tom planu", kazao je ambasador.

Najavljujući početak kampanje "16 dana aktivizma" protiv rodnog nasilja, direktorka Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji Milena Rikanović kazala je da je poruka ovogodišnje akcije da niko ne sme biti zaboravljen.

"Bez obzira da li se radi o ženama na selu, devojčicama koje prerano stupaju u brak, ženama koje su na poslu izložene seksualnom uznemiravanju, nijednu od njih ne smemo da zaboravimo", kazala je Milena Rikanović.

Odlukom UN iz 1999. godine, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra, u znak sećanja na dan kada je diktator Dominikanske republike Rafael Truhiljo naredio ubistva sestara Mirabal, političkih aktivistkinja u toj zemlji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kuburović: Za manje od šest meseci doneto više od 6.000 hitnih mera

Izvor: BKTV News, 25.Nov.2017, 16:18

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da su od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja nad ženama, sudovi izrekli više od 6.000 hitnih mera..."Ono što je najveći izazov bio jeste primena hitnih mera koje predstavljaju...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.