Kuburović: Za manje od šest meseci doneto više od 6.000 hitnih mera

Izvor: BKTV News, 25.Nov.2017, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburović: Za manje od šest meseci doneto više od 6.000 hitnih mera

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da su od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja nad ženama, sudovi izrekli više od 6.000 hitnih mera.

"Ono što je najveći izazov bio jeste primena hitnih mera koje predstavljaju novinu u pravnom sistemu Republike Srbije. Smatram da se zakon opravdao u tom delu. Sudovi su odredili nešto više od 6.000 hitnih mera, što znači da je određeno da se >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u roku od 30 dana nasilniku zabrani da prilazi žrtvi i udalji iz stana, a pored toga preko 3.000 individualnih planova je izrađeno", rekla je Kuburović u Boru.

Prema njenim rečima, svi kao društvo treba da reagujemo, da se ne traži samo reakcija državnih organa, već reakcija svakog pojedinca.

"Svaka žrtva ukazuje da ne možemo biti zadovoljni, ali svi kao društvo moramo da budemo odgovorniji. Ne samo državni organi, već svako od nas kao pojedinac treba da adekvatno reaguje", rekla je Kuburović.

Prema njenim rečima, bitno je da se počinilac kazni.

"Ono što smo ranije ukazivali jeste da je bila blaga kaznena politika. Često se i ispod minimuma izricala kazna, što pokazuje da i sudovi moraju da imaju odgovarajuću ulogu i strožu kaznenu politiku i da efikasno rešavaju postupke nasilja u porodici, jer na taj način može da se spreči, a mora da bude i kraće trajanje samog postupka", rekla je Kubrović.

Prema njenim rečima Srbija je imala dosta uspeha u sprečavanju posledica nasilja, jer postoji adekvatna reakcija nadležnih organa.

"Ministarstvo je zajedno sa pripremom zakona o sprečavanju nasilja u porodici pokrenulo jednu veliku kampanju ''Isključi nasilje'' koja upravo ukazuje na to da je neophopdno da se svaki vid nasilja prijavi što ukazuje na individualnu odgovornost svakog pojedinca u društvu a zajedno sa tim radili smo i na predlaganju sistemskog rešenja kako da se spreči nasilje i kako reagovati u slučaju da se nasilje pojavi", rekla je ministarka.

Ona je dodala da se povećao broj prijava nasilja, ali da to ne znači da je i broj slučajeva nasilja veći, već da su se žrtve ohrabrile da prijave nasilje.

"Više nema zatvaranja očiju pred nasiljem i postoji adekvatna reakcija, a samim tim kada žrtva vidi da može da joj se pomogne, da postoje ne samo sankcije prema nasilniku nego i posvećenosrt nadležnih organa, to pokazuje da država preduzima ozbiljne korake da bi se na neki način umanjilo nasilje", rekla je Kuburović.

Govoreći o vršnjačkom nasilju ministarka Kuburović je kazala da je formirana ministarska grupa za vršnjačko nasilje koja će pokušati da nađe adekvatno rešenje i preduzme odgovarajuće preventivne mere kako bi se smanjilo vršnjačko nasilje.

"Svako Ministarstvo iz domena svoje nadležnosti moraće da preduzme odgovarajuće mere. Za početak to će biti analiza postojećih propisa koji treba da se promene kako bismo preventivno delovali i kako da koordinišemo kada se vrsnjačko nasilje pojavi", rekla je Kuburović.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.