Izvor: RTS, 18.Okt.2021, 14:40

Vučić i Orban obeležili početak rekonstrukcije pruge od Subotice do Segedina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban obeležili su na Horgošu početak rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica - Horgoš - Segedin.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na Horgošu rekao da Srbija i Mađarska mogu mnogo toga zajedno da urade, kao što su već uradile po pitanju snabedavanja gasom, kao i da snažnija Srbija znači i jaču >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mađarsku i obrnuto.

Vučić je, u prisustvu premijera Mađarske Viktora Orbana, poručio okupljenim građanima na mađarskom - "ko sme, taj pobeđuje".
"To je karakteristika svega što je uradio Orban u odnosima sa Srbijom i zahvalan sam mađarskom predsedniku vlade zbog toga što je uz mnogo hrabrosti i pravu viziju za političke odnose između Mađara i Srba, što je napravio uslove za potpuno nove odnose u koje mi Srbi verujemo da će snažnija i jača Srbija značiti i snažniju i jaču Mađarsku, kao što smo sigurni da snažna i jaka Mađarska znači i snažna i jaka Srbija", rekao je Vučić.
Istakao je da je predviđeno da započeti radovi na pruzi Subotica - Segedin budu završeni u novembru 2022. nakon čega će dve zemlje dobiti najmoderniju železničku deonicu.
Rekao je da će pruga imati moderne bezbednosne sisteme i da će biti osposobljena za opterećenje 22,5 tona po osnovni.
Takođe, kaže Vučić, biće potpuno obnovljene i modernizovane stanične zgrade u Paliću, Bačkim Vinogradima i Horgošu, kao i stajališta Javno skladište i Hajdukovo. Kako je rekao, biće tu i 13 putnih prelaza u niovu i dva pothodnika u Paliću i Horgošu.
"Idejni projekat je finansirala Evropska unija u okviru IPA programa Mađarska - Srbija, dok je naša zemlja 86,7 miliona evra obezbedila kroz kredit OTP banke i iz budžeta", naveo je Vučić.
"Nova trasa će ojačati veze između Srba i Mađara"Vučić je istakao da će puštanjem u promet trase duge 27 kilometara biti unapređene transportne i putničke veze između Subotice i Segedina i ojačane ekonomske, kulturne i prijateljske veze između Srbije i Mađarske i između Srba i Mađara.

"Građani i privreda će imati direktan pristup intermodalnoj luci Baja na Dunavu i luci Segedin na Tisi, kao i logističkim centrima u Vojvodini i Beogradu. Pruga Subotica - Horgoš će se u stanici Subotica priključivati na brzu prugu Beograd - Budimpešta, čime korisnici dobijaju pristup jugoistoku i severozapadu Evrope", objasnio je Vučić.
Govoreći o značaju rekonstrukcije pruge, citirao je Danila Kiša koji je govorio da su za njega vozovi legenda i mit.
Predsednik Srbije je rekao i da će se uskoro ići na rekonstrukciju bolnice u Subotici, od 40 miliona evra, da se završavaju radovi na pozorištu, vredni 4,5 miliona evra, kao i da će taj grad dobiti stadion od 22 miliona evra i da će početi izgradnja vodovoda i kanalizacije.
"Već u novembru otvaramo novu nemačku fabriku za 500 zaposlenih, investicija je vredna 65 miliona evra, za samo mesec dana", istakao je Vučić.
Najavio je da će danas imati i satanak sa Viktorom Orbanom na kojem će govoriti o najvažnijim pitanjima koja muče celu Evropu i region.
Orban: Dobro znamo da je Srbija kapija BalkanaPredsednik mađarske vlade Viktor Orban rekao je da bi granice Evropske unije (EU) trebalo da budu mnogo niže na jugu kontinenta i da bi građani Srbije trebalo odavno da prelaze u Mađarsku i Evropu bez pasoša.

Orban je istakao da se svečanost održava na šengenskoj granici, ali da spoljna granica EU ne bi trebalo da bude tu.
"Svi dobro znamo da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope. Istina je i znamo da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU", naglasio je Orban.
Rekao je da se već polako postavlja pitanje da li Srbija uopšte želi da uđe u EU i da li će imati kome ili čemu da se pridruži.
Podvukao je da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u EU jer u Srbiji, kako je rekao, ima velikog brata.
"Nalazimo se u neobičnoj situaciji. Želimo da obnovimo železničku liniju staru 150 godina, ali u stvari postavljamo kamen temeljac. Ovo je simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, Mađara i Srba koji grade novu zajedničku budućnost", istakao je Orban.
"Došlo je vreme da uzmemo sudbinu u svoje ruke"Orban kaže da je migrantska oluja presekla železničku liniju, zbog čega su građani oba grada mnogo izgubili jer je postalo nemoguće saobraćanje tom linijom.
"Sećam se, pre šest godina više hiljada migranata je hodalo baš tim železničkim šinama prema Mađarskoj i Evropi, tako da je linija morala da bude zatvorena i na kraju je u potpunosti ukinut saobraćaj na njoj", naglasio je Orban.
Istakao je da se radi, kako je rekao, o priči svojstvenoj centralnoj Evropi - da u jednoj centralnoj sili smisle nešto i onda to pokušavaju da nametnu, dok drugi plaćaju cenu.
"Mogu da vam kažem da su strane sile uvek donosile samo nemir i rat. Sve ono što je dolazilo spolja dovodilo je do konflikata i unazađivanja oba naroda", podvukao je Orban.
Orban je naglasio da je došlo vreme da Srbija i Mađarska uzmu sudbinu u sopstvene ruke. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Šta je lepše i važnije od toga?" FOTO

Izvor: B92, 18.Okt.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na Instagramu povodom današnjeg susreta sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom..."Dragi prijatelju, Viktore Orbane, zahvalan sam što ste uz mnogo hrabrosti, pravu viziju za političke odnose između Mađara i Srba, napravili uslove za potpuno...

Nastavak na B92...

"HVALA ORBANU NA PODRŠCI KOJU PRUŽA SRBIJI NA EVROPSKOM PUTU" Vučić poslao zahvalnicu građanima na sjajnom dočeku (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Okt.2021

Vučić i Orban obeležili su danas na Horgošu početak rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica - Horgoš - Segedin..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se građanima na podršci i divnom dočeku, a Viktoru Orbanu na iskrenom prijateljstvu...A post shared by Aleksandar...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.