Vladala je Egiptom pre Kleopatre, ali za nju niste čuli...

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Nov.2015, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladala je Egiptom pre Kleopatre, ali za nju niste čuli...

Mnogima nije poznato da Kleopatra nije bila jedina žena Egipta. Mnogo pre nje, Egiptom je vladala Hatšepsut, koja nije želela da bude moćna kraljica, već faraon. Mnogima se to nije svidelo, pa su tragovi o njoj izbrisani.

Hatšepsut je postala faraon, kako mnogi istoričari kažu, izokola. Naime, kada je njen suprug faraon Tutmozes II umro, njegov sin Tutmozes III, bio je dečak. Za nju kažu da je bila i te kako ambiciozna žena jake volje koja nije dozvoljavala da joj neko >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << stane na put.

Nakon dve godine regenstva sa kraljem Tutmozesom III, stvorila je podršku visokopozicionirane vojske i dvorske administracije. Sve više je bivala moćnija, sve dok nije zvanično postala vladarka Egipta, što se narodu nije baš toliko sviđalo.

Pretpostavlja se da narod nije to podržavao zato što je bilo "napisano u zvezdama" da su muškarci ti koji treba da budu faraoni, ali su takođe bili i zabrinuti zbog toga što je ona na taj način podstakla mnoge žene da traže vlast.

Kako bi pridobila narod, odlučila je da bude muževnija, tačnije da nosi bradu, a umesto Hatšepsut, promenila je ime u Hatšepsu.

Njena vladavina nije poznata po ratnim pohodima, već po trgovačkim ekspedicijama. Poznato je putovanje u zemlju Punt, postoje brojni dokazi da je faraonka slala ekspedicije prema rudnicima tirkiza na Sinaju.

Možda najgore od svega je to da je ona izbrisana iz liste egipatskih kraljeva. Žena na prestolu je bilo nešto previše nečasno za ono doba da bi ostalo zabeleženo. Veruje se da je pored svega toga što je uradila za Egipat, ipak ostalo svima urezano to da je ona žensko, pa su želeli da ipak sve bude kao da nije ni postojala.

Ali, nisu mogli da sakriju sećanje na nju koje je neko ovekovečio u kamenu. Bilo je dovoljno tragova koji se tiču Hatšepsut da bi se shvatilo kojje i šta je ona.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.