Veliko hapšenje; Više od 1.000 italijanskih, nemačkih i austrijskih policajaca se obračunavalo sa Ndrangetom

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 20:35

Veliko hapšenje; Više od 1.000 italijanskih, nemačkih i austrijskih policajaca se obračunavalo sa Ndrangetom

U Italiji su jutros uhapšena 43 pripadnika italijanske organizovane kriminalne mreže Ndrangeta, u operaciji u kojoj su učestvovali Evropol i Evrodžast.

Više od 1.000 policajaca italijanskih, nemačkih i austrijskih službi za sprovođenje zakona, obračunalo se sa pripadnicima italijanske kriminalne mreže sa sedištem u Krotoneu, gradu u italijanskoj pokrajini Kalabriji, navodi se u saopštenju Evropola.

Među pritvorenima, koji su pretežno italijanske nacionalnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima i nemačkih i austrijskih državljana, nalazi se i visoko rangirana osoba za koju se veruje da je ključni akter u ovoj kriminalnoj strukturi.

Tokom akcije zaplenjeno je 16 preduzeća, 25 nekretnina i 15 vozila, vrednih više od pet miliona evra.

U zajedničkoj operaciji za sprovođenje zakona angažovane su specijalne bezbednosne snage, dronovi, policijske jedinice sa obučavanim psima i nekoliko helikoptera.

Istražitelji su otkrili da su osumnjičeni učestvovali u alarmantnom nizu kriminalnih aktivnosti, uključujući:

• korumpiranje lokalnih političara;

• manipulacija izborima;

• postavljanje lica od poverenja na ključne administrativne pozicije;

• dosluh u postupcima tendera za javne nabavke;

• ubistvo, nasilje i iznuda;

• prevara i pranje novca;

• nedozvoljena trgovina otpadom;

• kriminalna zavera sa drugim kriminalnim organizacijama.

Kako stoji u saopštenju, ova polikriminalna mreža, koja je zloupotrebljavala javne funkcije, ogranak je mafijaške organizacije Ndrangeta i mogla je da manipuliše i lokalnim izborima u Kalabriji.

"Ndrangeta je postavila svoje članove na ključne administrativne i političke položaje kako bi kontrolisala i eksploatisala teritoriju. Iznude i nasilje bili su deo načina rada ovog klana. Da bi nametnuo autoritet sindikata, njihov šef je naredio čak ubistvo 2014. godine", navodi se u saopštenju.

Kriminalna mreža je mogla da utiče na postupke javnih nabavki u Italiji, što je rezultiralo korišćenjem najmanje tri miliona evra iz fondova Evropske unije.

Istražitelji su dokazali da su kriminalci bili u stanju da postave složene šeme pranja novca širom sveta preko ključnih posrednika, poput hakera.

Nemački hakeri su uspeli da prevare bankarski sistem i deluju na tajnim platformama za trgovinu kako bi oprali nezakonitu imovinu Prihodi od zločinačkog poduhvata "prani su" i putem veza u piljarima, restoranima, kockarnicama, kao i poslovima obezbeđenja, transporta, građevinarstva i nekretnina, navodi se u saopštenju Evropola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.