Velika Britanija, zdravlje i kriminal: Gangsteri sa invaliditetom su me podržali kada sam dobila dijagnozu multiple skleroze“

Izvor: B92, 23.Maj.2023, 17:36

Velika Britanija, zdravlje i kriminal: "Gangsteri sa invaliditetom su me podržali kada sam dobila dijagnozu multiple skleroze“

Livi Hejdok je poznata kao istraživačka novinarka, koja često razgovara sa ozloglašenim kriminalcima, a baš među njima je našla podršku kad je dobila dijagnozu teške bolesti.

Poznata po snimanju dokumentaraca sa nekim od najozloglašenijih kriminalaca na svetu, istraživačka novinarka Livi Hejdok doživela je lični šok kad joj je postavljena dijagnoza multiple skleroze.

Ali, ona je pronašla podršku na najneočekivanijem mestu - kod kriminalaca koje intervjuiše.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Oduvek mi ljudi govore da se ja ne plašim ničega, ali ova multipla skleroza me je prestravila", priznaje Livi.

"Osećam se kao zrno."

Ova tridesetosmogodišnjakinja živela je život na ivici, snimajući i vodeći dokumentarce o temama kao što su bande devojaka i maloletni vojnici u Kongu.

Njen najskoriji hit je Gangster: Priča o Džonu Palmeru za BBC Saundz, koji istražuje njegovo učešće u pljački zlatnih poluga u Brinks Metu 1983. godine - najvećoj oružanoj pljački u britanskoj istoriji.

Ona je često kritikovala ljude koji kasne zbog bola koji su joj naneli.

Ali njen rad bio je i njen spas - ne samo kao nešto usred čega može da se zaboravi, već i kao neočekivani izbor podrške i empatije.

"U svetu kriminala nailazim na mnogo slučajeva invaliditeta", kaže ona.

"U jednom trenutku, većina članova bandi koje sam intervjuisala bili su ili u invalidskim kolicima ili su imali tekuće zdravstvene probleme zbog rana od vatrenog oružja."

Bolest srpastih ćelija jedna je od onih invalidskih stanja na koje često nailazi.

Ono izaziva da se crvena krvna zrnca izvitopere i postanu lepljiva, blokirajući krvne sudove i ograničavajući dotok kiseonika, što dovodi do neizdrživog bola.

Jedan od njenih kontakata lečio se od nje u bolnici kad je postao žrtva nameštaljke.

Rivalska banda mu je slala poruke preko Instagrama, pretvarajući se da je žena i govoreći mu koliko je "zgodan".

"On je bio u bolnici i rekao je: 'Dođi da me posetiš', a rivalska banda ga je posetila u bolnici i napala. Bilo je to nečuveno", kaže ona.

Njen drugi omiljeni kontakt za razgovor o životu sa invaliditetom je reformisani član bande iz Amerike.

Na vrhuncu ozloglašenosti vodio je 30 kuća droge u Dalasu.

A onda se njegova vlastita banda okrenula protiv njega.

"Pucali su mu u glavu - taj metak prošao je pravo kroz oba njegova očna nerva i ostavili su ga da umre.

"Nekako je uspeo da se pridigne na noge i sada je potpuno slep", kaže ona.

Neki od kriminalaca sa kojima Livi razgovara takođe su staratelji prijatelja i članova porodice sa invaliditetom.

"Jako mnogo mladih osoba stara se o roditeljima. Ne želim time da opravdavam njihove zločine, ali steknete uvid šta ih navodi da toliko žele novac", kaže ona.

Livina multipla skleroza pogađa njene noge, vid i pati od naglih naleta bola u slabinama nalik "elektrošokovima" - dobro poznati simptom multiple skleroze.

Može da joj se desi i da se pomuči da pronađe pravu reč.

"Na kraju izgovaram bizarne rečenice zato što poruke u mom mozgu ne funkcionišu kako treba."

Njeno lečenje podrazumeva infuziju svakih šest nedelja da bi se smanjila količina štete i ožiljaka na mijelinskom omotaču.

Njeno stanje je takođe dovelo do drugih pitanja sa kojima nije očekivala da će morati da se suoči, kao što je da li da govori potencijalnim partnerima za svoju multiplu sklerozu.

"Dovoljno je teško uopšte pokušavati da izlazite sa drugim ljudima", kaže ona.

"Želim da upoznam nekoga i da se skrasim, ali ovo deluje kao velika prepreka."

Pogledajte i ovu priču:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Velika Britanija, zdravlje i kriminal: „Gangsteri sa invaliditetom su me podržali kada sam dobila dijagnozu multiple skleroze“

Izvor: Radio 021, 23.Maj.2023

Livi Hejdok je poznata kao istraživačka novinarka, koja često razgovara sa ozloglašenim kriminalcima, a baš među njima je našla podršku kad je dobila dijagnozu teške bolesti.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.