Vanredno stanje i policijski čas, na ulicama pripadnici Nacionalne garde i oklopna vozila FOTO

Izvor: B92, 24.Sep.2020, 08:04

Vanredno stanje i policijski čas, na ulicama pripadnici Nacionalne garde i oklopna vozila FOTO

Luisvil -- Dva policajca ranjenana protestima u Luisvilu, koji su izbili zbog oslobađanja od krivice osumnjičenih pripadnika policije za ubistvo Afroamerikanke.

Vršilac dužnosti šefa policije u tom gradu Robert Šreder rekao je da je osumnjičeni za ranjavanje policajaca iz vatrenog oružja uhapšen, ali nije otkrio da li je ta osoba učestvovala u demonstracijama, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, policajci su ranjeni nakon što je na jednoj raskrsnici koju su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << demonstranti blokirali došlo do pucnjave, a okupljeni počeli panično da beže.

U tu oblast poslati su policajci naoružani puškama, koji su uz pomoć vozila odblokirali put. Kako prenose mediji, zbog sukoba s policijom uhapšeno je vise od 40 demonstranata.

U Luisvilu je proglašeno vanredno stanje i uveden policijski čas, a na ulicama su pripadnici Nacionalne garde i oklopna vozila.

Protesti su organizovani i u drugim američkim gradovima, a građani nezadovoljni odlukom porote da ne podigne direktno optužnicu za ubistvo Brijane Tejlor okupili su se na ulicama Njujorka, Čikaga, Vašingtona, Atlante i Filadelfije.

U glavnom gradu Amerike, demonstranti su se okupili kod parka Lafajet ispred Bele kuće.

Velika porota u Luisvilu u Kentakiju optužila je bivšeg policajca za bezobzirno ugrožavanje života u slučaju ubistva zdravstvene radnice Brijane Tejlor u policijskoj raciji u martu, ali je odlučila da su druga dvojica policajaca opravdano pucala u toj akciji i protiv njih nisu podignute optužnice.

Detektiv Bret Henkison već je otpušten iz gradske policije pošto je istraga ustanovila da je ispalio 10 metaka u stan Brijane Tejlor kroz vrata pokrivena roletnom, čime je narušio policijska pravila da treba da imaju jasan vizuelni pregled situacije pre nego što otvore vatru, navodi Glas Amerike.

U optužnici iz tri tačke, Henkison se tereti za "bezobzirno ugrožavanje života", pošto su meci koje je ispalio završili u susednom stanu i ugrozili život tri osobe.

Ako bude osuđen, preti mu kazna od maksimalno pet godina zatvora.

Henkison je bio u raciji sa dvojicom kolega, kada su upali u stan 26-godišnje Brijane Tejlor i ubili je na očigled njenog momka.

Smrt Brijane Tejlor i Džordža Flojda, koji je u maju preminuo pošto mu je belački policajac iz Mineapolisa osam minuta klečao na vratu, pokrenuli su talas protesta širom zemlje, na kojima se traži pravda u rasnim odnosima i okončanje prekomerne upotrebe policijske sile.

U očekivanju odluke suda, gomile ljudi okupile su se oko parka na trgu Džeferson u Luisvilu, mesta redovnih demonstracija protiv policijske brutalnosti.

Nakon što je odluka o podizanju optužnice objavljena, gradonačelnik Luivila Greg Fišer objavio je uvođenje trodnevnog policijskog časa, koji će počinjati u 9 uveče.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

HAOS U LUISVILU ZBOG BRUTALNOG UBISTVA AFROAMERIKANKE: Ranjeni policajci, Nacionalna garda na ulicama (VIDEO)

Izvor: Kurir, 24.Sep.2020

Dva policajca ranjena su iz vatrenog oružja na protestima u Luisvilu, u Kentakiju, koji su izbili nakon što je Velika porota odlučila da nijedan od trojice osumnjičenih pripadnika policije neće biti optužen za ubistvo Afroamerikanke Brijane Tejlor.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.