Vanredno stanje i policijski čas, na ulicama pripadnici Nacionalne garde i oklopna vozila FOTO

Dva policajca ranjenana protestima u Luisvilu, koji su izbili zbog oslobađanja od krivice osumnjičenih pripadnika policije za ubistvo Afroamerikanke.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.09.2020.

07:50

Vanredno stanje i policijski čas, na ulicama pripadnici Nacionalne garde i oklopna vozila FOTO
Tanjug/Ashlee Rezin Garcia/Chicago Sun-Times via AP

Vršilac dužnosti šefa policije u tom gradu Robert Šreder rekao je da je osumnjičeni za ranjavanje policajaca iz vatrenog oružja uhapšen, ali nije otkrio da li je ta osoba učestvovala u demonstracijama, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, policajci su ranjeni nakon što je na jednoj raskrsnici koju su demonstranti blokirali došlo do pucnjave, a okupljeni počeli panično da beže.

U tu oblast poslati su policajci naoružani puškama, koji su uz pomoć vozila odblokirali put. Kako prenose mediji, zbog sukoba s policijom uhapšeno je vise od 40 demonstranata.

U Luisvilu je proglašeno vanredno stanje i uveden policijski čas, a na ulicama su pripadnici Nacionalne garde i oklopna vozila.
Tanjug//AP Photo/Wong Maye-E
Protesti su organizovani i u drugim američkim gradovima, a građani nezadovoljni odlukom porote da ne podigne direktno optužnicu za ubistvo Brijane Tejlor okupili su se na ulicama Njujorka, Čikaga, Vašingtona, Atlante i Filadelfije.

U glavnom gradu Amerike, demonstranti su se okupili kod parka Lafajet ispred Bele kuće.

Velika porota u Luisvilu u Kentakiju optužila je bivšeg policajca za bezobzirno ugrožavanje života u slučaju ubistva zdravstvene radnice Brijane Tejlor u policijskoj raciji u martu, ali je odlučila da su druga dvojica policajaca opravdano pucala u toj akciji i protiv njih nisu podignute optužnice.

Detektiv Bret Henkison već je otpušten iz gradske policije pošto je istraga ustanovila da je ispalio 10 metaka u stan Brijane Tejlor kroz vrata pokrivena roletnom, čime je narušio policijska pravila da treba da imaju jasan vizuelni pregled situacije pre nego što otvore vatru, navodi Glas Amerike.
Tanjug/Ashlee Rezin Garcia/Chicago Sun-Times via AP
U optužnici iz tri tačke, Henkison se tereti za "bezobzirno ugrožavanje života", pošto su meci koje je ispalio završili u susednom stanu i ugrozili život tri osobe.

Ako bude osuđen, preti mu kazna od maksimalno pet godina zatvora.

Henkison je bio u raciji sa dvojicom kolega, kada su upali u stan 26-godišnje Brijane Tejlor i ubili je na očigled njenog momka.

Smrt Brijane Tejlor i Džordža Flojda, koji je u maju preminuo pošto mu je belački policajac iz Mineapolisa osam minuta klečao na vratu, pokrenuli su talas protesta širom zemlje, na kojima se traži pravda u rasnim odnosima i okončanje prekomerne upotrebe policijske sile.

U očekivanju odluke suda, gomile ljudi okupile su se oko parka na trgu Džeferson u Luisvilu, mesta redovnih demonstracija protiv policijske brutalnosti.

Nakon što je odluka o podizanju optužnice objavljena, gradonačelnik Luivila Greg Fišer objavio je uvođenje trodnevnog policijskog časa, koji će počinjati u 9 uveče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: