Valjevo: Ministar Gašić doneo novac za plate i ukinuo minimalac u “Krušiku”

Izvor: Blic, 14.Jul.2014, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevo: Ministar Gašić doneo novac za plate i ukinuo minimalac u “Krušiku”

Već u utorak radnici „Krušika“ će dobiti akontaciju junske plate, „minimalac“ na kojem su od početka ove godine biće ukinut od 1. septembra, a vojna fabrika dobila je poslove vredne 5,8 miliona dolara “kako bi posle katastrofalne prošle godine stala na noge“. OSindikalci zadovoljni posetom ministra: Gašić u "Krušiku"

To je rezultat posete ministra odbrane Bratislava Gašića valjevskom preduzeću.

- „Krušik“ je po svim ekonomskim pokazateljima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << s obzirom koliko je prezadužen, firma koja ne postoji. Na kraju prošle godine zabeležen je rekordni gubitak od 950 miliona dinara i to je fabriku unizilo prema bankama i ostalim pozicijama na tržištu. Međutim, nesporna je želja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da se „Krušiku“ pomogne, sklopljeni su novi ugovori posredstvom Jugoimporta SDPR, a sve što se dešavalo prethodnih godina, što je dovelo do toga da ova važna fabrika odbrambene industrije Srbije bude u ovoj situaciji, biće predmet istraga - rekao je Gašić nakon razgovora sa menadžmentom i sindikalcima „Krušika“.

Kako je najavio, više od 1.200 radnika, koji su prošle sedmice održali štrajk upozorenja, junsku akontaciju će primiti u utorak, a minimalne plate, koje primaju od početka ove godine, što je bio uslov da 350 radnika ne bude otpušteno, biće ukinute od 1. septembra.

- Novac za zarade nije obezbeđen pozajmicom, jer „Krušik“ nema niti jedan uslov da mu neko da pozajmicu, već od dela proizvodnog programa i sklopljenih ugovora od 5,8 miliona dolara sa više kupaca - precizirao je Gašić.

On je dodao da valjevska fabrika neće biti zaobiđena ni u jednom programu Ministarstva odbrane, uključujući i projekat raketnog sistema „alas“ koji će se raditi za Ujedinjene Arapske Emirate.

Ministar odbrane je naglasio da posle svih nedaća koje su ga zadesile od 1999. godine i uništenja u NATO bombardovanju, „Krušik“ mora da opstane, najavljujući da će već u septembru ponovo doći u Valjevo da bi video kako se sprovodi dogovoreno sa rukovodstvom i sindikatima.

Gašić je apelovao i na gradske vlasti da sve dugove koje „Krušik“ ima za neplaćene komunalije konvertuju u svoj kapital.

- Uposlenost, redovnost zarada i ukidanje „minimalca“ su naši zahtevi, kako bi „Krušik“ stao na noge. Zadovoljni smo dogovorom sa ministrom, ali pratićemo da li će se dogovor poštovati - rekao je Branko Petrović, predsednik fabričkog Samostalnog sindikata.

Ukupan dug jednog od nekadašnjih lidera namenske industrije Srbije na početku godine bio je 4,4 milijarde, od čega 2,3 milijarde dinara otpada na poreski dug.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.