VIKEND U GRADU Od Magičnog grada bajki preko noćnog polumaratona do koncerta filmske muzike

Izvor: Blic, 16.Feb.2018, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIKEND U GRADU Od "Magičnog grada bajki" preko noćnog polumaratona do koncerta filmske muzike

Zimska razmena knjiga, prvi Zimski noćni polumaraton i "Balkan cheese festival", samo su neki od događaja na kojima će Beograđani moći da se zabave ovog vikenda. Pregršt besplatnih radionica za decu i mlade, ali i koncerti za ljubitelje klasične muzike, kao i besplatne predstave, takođe će obeležiti ovaj vikend u srpskoj prestonici.

SUBOTA

1. Koncert "Subotom u 6"

Studenti katedre za duvačke instrumente Fakulteta muzičke umetnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << održaće koncert u okviru muzičkog ciklusa "Subotom u 6" od 18 sati u Narodnoj biblioteci Srbije.

Na programu će biti kompozicije Vivaldija, Štrausa, Tansmana i Stravinskog. Ulaz je slobodan.

2. Zimski "Book buvljak"

Zimska razmena knjiga, "Book buvljak", biće održana u galeriji "Polet" (Cetinjska 15) od 16 sati do 21 sat.

Posetioci će, uz prijatno druženje, moći da razmene i prodaju polovne ili nove knjige, a broj primeraka koji mogu doneti je neograničen.

3. Radionica "Mali slikari" na Zvezdari

Dvosatna zabava za najmlađe "Mali slikari" počeće u 17 sati u tržnom centru na Zvezdari. Mališani će imati priliku da se nađu u ulozi dizajnera i slikara oslikavajući majicu koju će nakon toga dobiti na poklon. Učešće je besplatno.

4. Radionica za decu u Muzeju Vuka i Dositeja

Besplatna radionica "Azbuka", za mališane od tri do sedam godina, zakazana je za 12 sati u Muzeju Vuka i Dositeja.

Deca će na zanimljiv i drugačiji način kreirati slova azbuke koristeći telo, samostalno ili uz pomoć druga ili drugarice, najavili su organizatori. Zbog ograničenog broja mesta, poželjne su prijave.

5. Manifestacija "Magični grad bajki"

Mališani će u okviru besplatne manifestacije "Magični grad bajki" u Travničkoj 1 kod Geozavoda tokom celog dana da učestvuju u radionicama, iscrtavanju lica, ali i da uživaju u čitanju bajki i pesama. Prva radionica "Plava školjka i biseri" zakazana je za 12 sati, a u 15.30 će početi muzička radionica, dok ih od 17 sati očekuje bajka u Kući bajki "Nemušti jezik".

6. Festival sira u Domu omladine

Sedmi "Balkan cheese festival", sajam autohtonih sireva Balkana, biće održan od 10 do 20 sati oba dana vikenda u Domu omladine Beograda.

Posetioci će moći da probaju neki od više od 100 vrsta sireva, ali i da iz upare sa vinima i delikatesima. Cena jednodnevne ulaznice je 250 dinara, a u nju je uključena degustacija.

7. Filmski festival "Muzikon bioskop"

U okviru besplatnog kratkog filmskog festivala "Muzikon bioskop" ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da pogledaju dokumentarac o Leonardu Bernštajnu "Larger than life". Film će biti prikazan u 18.30 sati u holu Zadužbine Ilije M. Kolarca.

8. Zimski noćni polumaraton

Prvi Zimski noćni polumaraton biće organizovan od 18 sati, a takmičari će trčati duž Save i Dunava, na strani starog dela grada, kružnom stazom od sedam kilometara.

Trka ima i humanitarni karakter jer je deo prihoda od kotizacije namenjen Svratištu za decu.

9. Festival "HITH - Holidays in the Hram"

Završni dan festivala "HITH - Holidays in the Hram" biće održan od 20 sati u Udruženju rok muzičara Srbije (URMS) u Mutapovoj 12.

Sviraće i pevati članovi grupa "Crveni karton", "Trnje" i "Grešnici". Cilj festivala je promocija domaće rokenrol scene, a cena ulaznice je 100 dinara.

NEDELJA

1. Besplatna radionica crtanja i slikanja

Radionica "Crtanje nedeljom popodne", namenjena mladima od 17 do 20 godina, biće održana od 16.30 do 19.30 sati u Centru za likovno obrazovanje Šumatovačka.

Radionicu vodi Milan Tepavac Tarin, akademski slikar i magistar višemedijske umetnosti. Biće održana i 25. februara, te su potrebne prijave zbog ograničenog broja mesta.

2. Pozorišna predstava "Sigurna muška kuća"

Komedija naravi i duodrama "Sigurna muška kuća" počeće u 20 sati u Centru za kulturu "Vlada Divljan".

Glavne uloge tumače Boris Milivojević i Nada Blam. Ulaz je besplatan, uz predhodno preuzetu kartu na blagajni Centra.

3. Škola elektronike, robotike i programiranja

Besplatne radionice za decu od šest do 15 godina biće održane u Dečjem kulturnom centru Majdan u nekoliko termina.

Uz uputstva i sugrestije instruktora deca će naučiti kako da naprave svog prvog robota, neki od njih će napraviti prve korake u programiranju, dok će najmlađi od njih učiti kako da sastave svoj prvi laptop. Sav pribor i materijal su obezbeđeni, a prijave su obavezne.

4. Besplatna Dekupaž radionica

Svi koji su zainteresovani da nauče osnove dekupaž tehnike mogu otići na besplatnu radionicu koja je zakazana za 11 sati u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica.

Materijal je obezbeđen, a polaznici radionice trebalo bi da ponesu predmete koje žele da oslikaju, bilo da su oni od stakla, keramike, drveta ili pak plastike. Radionicu, koja će se održavati sve do 4. marta, vodi umetnica Nada Popov.

5. Mađioničar i predstava u "Magičnom gradu bajki"

Tokom besplatne manifestacije "Magični grad bajki" deca će moći da učestvuju u radionici za kreativce od 12 sati, dok će ih dva sata kasnije zabavljati mađioničar.

Takođe, biće igrana lutkarska predstava "Vuk i sedam jarića" od 16 sati, a sat vremena kasnije i bajka u Kući bajki "Aždaja i carev sin". Manifestacija će trajati sve do 4. marta, a zaniteresovani će moći da doniraju dečje knjige za one koji ne mogu da ih priušte.

6. Koncert filmske muzike u Kolarcu

Koncert Beogradskog duvačkog orkestra održaće se od 11 sati u velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca, a posetioci će moći da čuju muziku iz filmova "Evita", "Lovac na jelene", "Briljantin" i drugih. Ulaz je slobodan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.