Izvor: Nezavisne Novine, 13.Apr.2016, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

V.d. direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK krenuo u čistku

ZENICA - Predsjednik Kantonalnog odbora SDP BiH Zeničko-dobojskog kantona i donedavni direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Senaid Begić podnio je Kantonalnom sudu u Zenici tužbu protiv svoga nasljednika v.d. direktora Dževada Hamzića, kao i protiv ustanove koju je uspješno vodio prethodne četiri godine.

Hamzić, koji je kadar SBB-a, svega nekoliko dana nakon što ga je Vlada ZDK imenovala za v.d. direktora na period do tri mjeseca uručio je svom donedavnom direktoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << otkaz! Begić je u vrijeme otkaza bio na bolovanju.

"Ne razumijem zbog čega se Hamziću toliko žurilo. Prema ugovoru o radu, trebalo je da budem raspoređen na drugo mjesto u Zavodu, ali umjesto na posao, Hamzić i njegovi saradnici poslali su me na Biro za zapošljavanje", kaže Begić.

Za razliku od Hamzića, koji ne želi komentirati dešavanja u Zavodu, poslanik SDP-a u Skupštini ZDK i nekadašnji premijer kantona Munib Husejnagić tvrdi kako je Begićev nasljednik za kratko vrijeme napravio niz kardinalnih grešaka.

"Osim nezakonitog otkaza, postoje indicije da je novimenovani direktor potpisivao dokumente i zastupao Zavod i prije nego što je bio upisan kao direktor u sudski registar nadležnog suda. To je krivično djelo. Tražim od Opštinskog suda u Zenici informaciju o tome da li je uopšte izvršen upis promjene direktora", kaže Husejnagić.

Smjena Senaida Begića, koji je za četiri godine svog mandata deficit Zavoda sa 23 smanjio na 13 miliona KM, a prihode sa 137 povećao na 152 miliona maraka, bez dileme posljedica je novih parlamentarnih odnosa u kantonu.

"Ne gledaju se rezultati, koji su najbolji u posljednjoj deceniji. Očigledno je da je danas bitno biti u jednoj stranci, pa onda u drugoj, pa trećoj i na kraju se mjesec dana prije imenovanja za direktora skrasiti u četvrtoj", rekao je Begić.

Osim Begića, na narušene međuljudske odnose u Zavodu zdravstvenog osiguranja žalio se i veliki broj radnika, koji tvrde da su izloženi mobingu novog menadžmenta.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.