Unutarstranačke borbe ugrožavaju rumunsku demokratiju

Izvor: Southeast European Times, 22.Dec.2011, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unutarstranačke borbe ugrožavaju rumunsku demokratiju

Nedavna smena drugog čoveka u državnoj hijerarhiji pokazuje koliko daleko mogu da odu unutarstranačke prepirke.

21/12/2011

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 21.12.2011.

Smena Mirče Džoane sa mesta predsednika senata prošlog meseca, u sred velike borbe za uticaj u opozicionoj Socijaldemokratskoj partiji (PSD), izazvala je iznenađenje, a mnogi se pitaju da li kratkoročni interesi imaju prednost u odnosu na političke vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << stranke i njen odnos sa biračima.

Analitičari kažu da takva previranja u strankama pokazuju loše stanje političke zrelosti.

„Lako se može primetiti da lideri rumunskih političkih stranaka ne mogu da podnesu disidentska mišljenja u redovima stranke, koja onda pokušavaju da ućutkaju“, rekao je za SETimes Florin Kornei, urednik političke rubrike u listu Evenimentul zilei.

„Takvi konflikti mogu da nagrizaju i fragmentiraju biračko telo stranke, što je teorija koja je takođe očigledno primenljiva u slučaju Džoane, koji je bio i jeste prilično popularan“, dodao je on.

Džoana, bivši ambasador i ministar inostranih poslova, imao je odnos sa šefom stranke Viktorom Pontom pun uspona i padova. Ponta je vodio Džoaninu kampanju za predsedničke izbore 2009. godine. On je na tim izborima izgubio sa malom razlikom od Trajana Baseskua.

Džoanin neuspeh doveo je do održavanja stranačkog kongresa, na kojem je Ponta izabran da zameni Džoanu na čelu stranke, što je izazvalo turbulentne odnose između njih dvojice.

Niz javnih izjava koje je Džoana dao nakon što je ostao bez mesta predsednika stranke izazvao je Pontin gnev i to ga je navelo da disciplinuje bivšeg predsedničkog kandidata.

Za Viktora Pontu Džoana je dvostruko rizičan, kaže Kornei.

„Džoana je samo delovao kao izolovana politička ličnost. Međutim, on je bio dobro pozicioniran u anketama i samim tim je mogao da ima namere u pogledu sledećih predsedničkih izbora. Takva opcija bi ugrozila Pontinog političkog partnera liberala Krina Antoneskua, sa kojim je napravio savez u opoziciji. Sporazum između njih dvojice bio je da će se Antonesku kandidovati za predsednika. Na ovaj način Ponta ne samo da se oslobodio unutrašnjeg neprijatelja, nego je rešio i Antoneskuov problem“, objasnio je Kornei.

U decembru 2010. Džoana je bio suspendovan šest meseci zbog navodnih izjava koje su ugrozile reputaciju stranke. Pored ostalog, Džoana je ukazao na svom ličnom blogu da ga je Ponta pogrešno savetovao tokom predsedničke kampanje oko posete kontroverznom rumunskom biznismenu nekoliko dana pre drugog kruga, koja je, kako su mediji jednoglasno zaključili, koštala Džoanu izbora.

Tokom posete Sjedinjenim Državama u oktobru, gde se predstavio kao lider rumunske opozicije, Džoana je izjavio da će se ponovo kandidovati za predsednika, iako stranka nije rekla da to podržava.

Krajem novembra Džoana je isključen iz redova stranke, a onda smenjen sa mesta predsednika senata. Ali, Pontina pobeda je imala posledice; socijaldemokrate su izgubile mesto predsednika senata, koje je otišlo vladajućim liberalnim demokratama.

Posledice takvih prepirki uglavnom su na nivou biračkog tela.

„Efekat takve situacije na rumunsku demokratiju nije prevelik ili neposredan, ali efekat na percepciju birača u vezi sa stabilnošću visokih javnih funkcija ne bi trebalo da bude zanemaren, posmatrano iz perspektive sledećih izbora“, kaže za SETimes Liviju Dadakus, politički urednik agencije Medijafaks.

„Istovremeno, cenu po društvo je teško odrediti, s obzirom da veza između nestabilnosti tako visokih javnih funkcija i, recimo, finansijskih tržišta i stranih kredita nije direktna. Međutim, takva veza, iako indirektna, ne treba ponovo da se ignoriše, jer govorimo o bivšem drugom čoveku u državi“, dodaje Dadakus.

On je takođe istakao da postoji presedan za Džoanin slučaj -- socijaldemokrata Adrijan Nastase -- koji je 2006, tokom unutarstranačkog sukoba, podneo ostavku na mesto predsednika Predstavničkog doma, što je treća najmoćnija funkcija u državnoj hijerarhiji. Njegova alternativa tada je takođe uklonjena iz redova stranke, podvukao je Dadakus.

Politički šou koji je nedavno priredio PSD ostavio je simpatizere sa gorčinom u ustima. „Šta ja zaključujem o ovom konfliktu, koji je okončan sklanjanjem Džoane, ali i velikim gubitkom javnog digniteta PSD? Da se tu radi samo o kratkoročnim ličnim interesima, a ne o dugoročnim stranačkim“, rekao je za SETimes Ovidiu Damian, 43-godišnji nastavnik.

„Takođe shvatam da moj glas nije uvažen, a moj glas je, zajedno sa drugima, dao stranci političko pravo da dođe na tu poziciju. Razočaravajuće je da smo posle 21 godine demokratije i dalje svedoci takvih 'javnih pogubljenja' u rumunskoj politici“, zaključio je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.