Uhapšen nacista od 93 godine optužen za pomoć u ubistvima u logoru Aušvic

Izvor: Blic, 18.Mar.2014, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen nacista od 93 godine optužen za pomoć u ubistvima u logoru Aušvic

Jedan 93-godišnji muškarac uhapšen je u istočno-nemačkoj pokrajini Meklenburg-Prednja Pomeranija, pod optužbom da je u koncentracionom logoru Aušvic, u septembru 1944. godine, radio kao bolničar i pomagao u ubistvima, preneo je politički magazin Špigel saopštenje Državnog tužilaštva u Šverinu.

Za starca se kaže da je bivši pripadnik Hitlerovih zloglasnik SS-divizija i da je, kako se tereti, učestvovao u pružanju pomoći pri ubistvima u septembru 1944. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kada je u taj logor stiglo osam transporta radno nesposobnih logoraša, odnosno, 1721 osoba, koje su ubijene.

Optuženi ne poriče da je u tom periodu bio u logoru Aušvic, ali tvrdi da nije znao o čemu se tu radi.

"Nisam znao", rekao je on, "kojoj svrsi služi taj logor", preneo je danas portparol Državnog tužilaštva u Šverinu Štefan Urbanek izjavu uhapšenog.

On se nalazi pod lekarskin nadzorom, a Urbanek kaže da će istraga pokušati i zbog starosti uhapšenog da što pre zaključi istragu.

"To, međutim, ne sme biti na teret detaljnog istraživanja", rekao je Urbanek.

Istraga protiv ovog čoveka, čije se ime ne navodi, pripada u grupu od 30

slučajeva centralne službe za razjašnjenje nacionalsocijalistickcih zločina.

Pre nekoliko sedmica su sa te liste uhapšeni još trojica muškaraca, ali su i pušteni iz zdravstveih razloga i zato što su u vreme zločina bili maloletni, prenose nemački mediji, podsećajući da je u logoru Aušvic 1,1 miliona ljudi ubijeno, a najveći broj od njih su bili Jevreji.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nacista od 93 godine optužen za pomoć u ubistvima

Izvor: Mondo, 18.Mar.2014

Jedan 93-godišnji muškarac uhapšen je u istočnonemačkoj pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija, pod optužbom da je..

Nastavak na Mondo...

BOLNIČAR SMRT: Uhapšen nacista (93), pomagao u ubistvima u Aušvicu

Izvor: Kurir, 18.Mar.2014

Za starca se kaže da je bivši pripadnik Hitlerovih zloglasnih SS divizija i da je, kako se tereti, učestvovao u prižanju pomoći pri ubistvima u septembru 1944...BERLIN - Jedan 93-godišnji muškarac uhapšen je u istočno-nemačkoj pokrajini Meklenburg-Prednja Pomeranija, pod optužbom da je u koncentracionom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.