Uhapšen bivši ministar Predrag Bubalo!

Izvor: Mondo, 14.Jun.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen bivši ministar Predrag Bubalo!

Bivši ministar za privredu Predrag Bubalo, bivši direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević i još šest osoba uhapšeno zbog malverzacija u vezi sa privatizacijom Luke Beograd, potvrđeno u policiji.

screenshot/YouTube

Pored Bubala i Đorđevića pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije priveli su i Gorana Mrđu, bivšeg Izvršnog direktora Agencije za privatizaciju, Alekseja Misailovića, bivšeg direktora Centra za tržište kapitala u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Agenciji za privatizaciju

Privedeni su i Aleksandar Gračanac, bivši direktor Akcijskog fonda, Jasmina Dragutinović, bivši direktor sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu, Miroslava Drobac, bivši direktor privrednog društva “ Luka Beograd” a.d. i Dušan Kosovac- bivši finansijski direktor ” Luke Beograd”.

Bubalo je funkciju ministra obavljao kao kadar Demokratske stranke Srbije.

Kako je prethodno objavio "Kurir", najavljujući hapšenje, oni se sumnjiče da su zloupotrebom položaja oštetili budžet za najmanje 5, 7 miliona evra. Luka Beograd je 2005. godine prodata firmi Vorld fin iz Luksemburga čiji su vlasnici Miroslav Mišković i Milan Beko.

List je javio da postoji mogućnost da se među saslušanim nađe i najzvučnije ime u tom predmetu - biznismen Milan Beko.

Beko je do sada dva puta bio na saslušanju u prostorijima MUP u vezi s ovim predmetom - u decembru i početkom maja.

Do kraja meseca biće još privođenja - ukupno oko 50 ljudi iz slučajeva koji su otvoreni. Biće hapšenja i u vezi s predmetom „Luke Beograd“, a nije isključeno da u policiju ponovo dođe i „najveći“ među njima - Milan Beko, rekao je prethodno za "Kurir" dobro obavešten izvor.

Beko je u maju u Upravi kriminalističke policije saslušavan šest sati u vezi sa Vorldfinovim sticanjem akcija „Luke Beograd“ i poslovanju „Luke“ nakon preuzimanja, dok je krajem januara tema saslušanja bila privatizacija „Luke Beograd“.

"Svoje odgovore sam detaljno potkrepio odgovarajućom dokumentacijom", naveo je Beko u saopštenju posle saslušanja 8. maja.

Beko je ocenio i da je „Luka Beograd“ izgubila sedam godina čekajući da se „veštački napravljena“ afera razreši i u tom periodu je samo poslovnim bankama platila 23 miliona evra kamata.

Inače, privatizacija „Luke Beograd“ jedan je od 24 sporna predmeta na koje je ukazala EU, kao i Savet za borbu protiv korupcije.

Beko je vlasnik „Luke Beograd“ od 2005. godine, a u međuvremenu je protiv njega, nekadašnjeg ministra privrede Predraga Bubala i direktora Komisije za hartije od vrednosti Milka Štimca podneto čak 17 prijava zbog sumnje da su zloupotrebili položaj prilikom privatizacije.

U prijavama Saveta, na čijem je čelu bila Verica Barać, navedeno je da je "Luka", prodata po dva i po puta nižoj ceni od realne, čime je država oštećena za 21 milion evra, podseća "Kurir".

(MONDO, foto: screenshot/YouTube)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.