Ubrzo optužnice za Istok, Štrpce...

Izvor: B92, 08.Jul.2014, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubrzo optužnice za Istok, Štrpce...

Beograd -- U narednih nekoliko meseci biće podignute optužnice protiv više od 40 optuženih u predmetima Istok, Štrbci i Srebrenica, najavio je Bruno Vekarić.

Ukazujući da se na tim slučajevima radi već oko tri godine, da je na svakom predmetu angažovana ekipa od dva zamenika tužioca i nekoliko pripadnika policije, zamenik tužioca za ratne zločine je istakao da su to veoma zahtevni slučajevi koji ne mogu da se završavaju u kratkim rokovima kao što je to slučaj u redovnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predmetima.

Vekarić je na debati u Medija centru, koju su organizovali Fond za humanitarno pravo i USAID na temu sudjenjima za ratne zločine u Srbiji u 2013. godini, rekao da brojne kritike Fonda kao što su mali broj optužnica - svega sedam protiv 14 optuzenih u prošloj godini stoje, ukazujući istovremeno na probleme s kojima se tužilaštvo suočava.

U Tužilaštvu za ratne zločine radi svega sedam zamenika tužioca i dva pomoćnika, a svaki od njih bi trebalo da po zakonu ima pomoćnika i svog zapisničara a to nije slučaj, napomenuo je on.

Vekarić se složio sa kritikama direktorke Foda za humanitarno pravo Sandre Orlović da je optužen mali broj oficira i generala, da su kazne blage i pored toga istakao da nam je generalno blaga kaznena politika kada su u pitanju ratni zločini.

Zamenik tužioca je ukazao da je proteklih godina tužilaštvo moralo da se prilagodi novom Zakoniku o krivičnom postupku i pravilima tužilačke istrage i najavio još veći zamah u saradnji sa BIH nakon potpisivanja protokola o razmeni dokaza.

Prethodno je šefica Odeljenja za vladavinu prava i ljudska prava Misije OEBS u Srbiji Romana Švajger rekla da postoji tendencija opadanja broja procesa u 2013. godini kada su u pitanju ratni zločiin i podsetila da je medjunarodna obaveza Srbije da ih procesuira bez obzira koliko je godina prošlo od ratova.

Prema njenim rečima, jasno je da nije moguće suditi svima i da ne treba rasipati resurse već da se treba fokusirati na najznačajnije slučajeve.

Pored kritika na račun tužilaštva, predsednica FPN je kritikovala i Viši i Apelacioni sud zbog blage kaznene politike kao i zbog "anonimizacije presuda", što je prema njenoj oceni tendencija u celom regionu a ne samo u Beogradu.

Viši i Apelacioni sud se pozivaju na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i zatamnjuju imena sudija, advokata i optuženih, a kao najočitiji primer toga Orlović je navela predmet "gnjilanska grupa", u kome su svi zimus pravosnažno oslobodjeni optužbi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.