Sindikati prosvetnih radnika osuđuju napade na nastavnike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2024, 11:08

Sindikati prosvetnih radnika osuđuju napade na nastavnike

Sindikati i udruženja prosvetnih radnika oštro su danas reagovali na nove slučajeve nasilja nad prosvetnim radnicima u Beogradu, zahtevajući od nadležnih da hitno reaguju, ali i odgovore šta je učinjeno povodom ranijih napada na nastavnike.

"Nastavnici biologije u jednoj od beogradskih škola roditelj učenika petog razreda naneo je teške telesne povrede. Majka, nezadovoljna zaključenom ocenom svom detetu, uhvatila je nastavnicu za kosu, oborila je na pod i sve je tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << držeći udarala njenom glavom o pod. Uz fizičko nasilje usledile su i pretnje da će je ubiti i pobiti joj porodicu", navela je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) povodom novih slučajeva nasilja prema prosvetnim radnicima u osnovnim školama "Jovan Dučić" na Novom Beogradu i "Sveti Sava" na Vračaru.

Napominjući da je zaključivanje ocena oduvek bio kompleksan posao, USPRS je navela da je u Srbiji danas postao i opasan po život onog ko ocene zaključuje.

USPRS zatražila je od nadležnih da odgovore da li je majka koja poznaje borilačke veštine uhapšena i ako nije zašto nije, da li je majka maloletna, pa se njen identitet štiti, da li su usvojene izmene Krivičnog zakonika koje se odnose na zaposlene u školama i ako nisu - zašto nisu, šta je majka radila u školi kada je Pravilnikom o ocenjivanju precizirano da u poslednjoj nedelji nastavne godine nema informativnih sastanaka i roditeljskih sastanaka, te zašto nema informacija o postupanju u slučajevima nasilja koja su se desila poslednjih nedelja u Priboju, Beogradu i Bačkoj Palanci.

"Da li treba da završimo ovu školsku godinu sutra bez zaključivanja ocena, kada su već ove aktivnosti opasne po život? Da li treba da u školski kalendar uvedemo očekivanu projekciju dana kada ćemo u toku školske godine štrajkovati zbog učestalog i, nažalost, uobičajenog fizičkog nasilja nad zaposlenima u prosveti? Da li je previše očekivati da nadležna ministarstva prosvete i policije povodom incidenata daju saopštenja za javnost?", upitala je USPRS, izrazivši podršku obustavi nastave u OŠ "Jovan Dučić".

USPRS zatražila je od nadležnih i da se oglase o postupanju u vezi sa drugim slučajevima nasilja u Beogradu, Priboju i Bačkoj Palanci.

Povodom fizičkih napada na nastavnicu biologije u OŠ "Jovan Dučić" i učiteljicu u OŠ "Sveti Sava", Forum beogradskih gimnazija konstatovao je u saopštenju da je "škola ukinuta".

"Vreme je da đačke knjižice ostanu prazne, odeljenjska veća neodržana, a ocene nezaključene", naveo je Forum beogradskih gimnazija u kratkom saopštenju.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" izrazio je ogorčenje i bes povodom prebijanja nastavnice OŠ "Jovan Dučić" i pozvao sve koleginice i kolege, a posebno predstavnike Ministarstva prosvete i Školske uprave Beograd, da svojim prisustvom danas u 17 časova ispred OŠ "Jovan Dučić" pokažu da se iskreno zalažu za nestajanje svih oblika nasilja u obrazovno vaspitnim ustanovama.

"Tužna je istina da su se nastojanja za unapređenje pozicije prosvetnog radnika svela na odbranu golih života. Okrenimo se zato hrabro, solidarno i odlučno sopstvenim snagama, kada nam već institucije ne pružaju oslonac", saopštio je Sindikat "Nezavisnost".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sindikati o napadima na nastavnike: Slučajevi koji su izašli u javnost samo vrh ledenog brega

Izvor: Radio 021, 14.Jun.2024

Sindikati prosvetnih radnika u Srbiji osudili su danas u zajedničkom saopštenju nove slučajeve nasilja nad prosvetnim radnicima i ponovili zahtev da takvi napadi budu obuhvaćeni Krivičnim zakonikom.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.