Vučić u Srpcu: Nisu laka vremena ni za Srpsku ni za Srbiju. Borićemo se... VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 17:02

Vučić u Srpcu: "Nisu laka vremena ni za Srpsku ni za Srbiju. Borićemo se..." VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija uvek učiniti sve da pomogne narodu u Republici Srpskoj.

"Mi smo jedan narod sa dve strane reke Drine. Pripadamo istom rodu, imamo isti jezik, isto ćiriličko pismo, istu veru. Ponosan sam na ovo što smo radili i uložili u Srpcu. Nije jednostavna situacija zbog pritisaka na Srbiju i Srpsku, ali važno je da narod u Republici Srpskoj zna da će Srbija uvek poštovati međunarodno javno pravo, ali da se više nikada neće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odreći svoga naroda, da nikada više neće biti blokada na Drini, borićemo se da sačuvamo svoje ime i prezime ne dirajući nikoga", naveo je Vučić.

"Srbija će uvek pomagati svom narodu i Republici Srpskoj", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je obišao prostorije vrtića. Deca su Vučiću uručila i poklon – svoje uramljene radove.

Vučić je naveo da Srbija svuda, gde može, negde pomogne.

"Patrijarh me zamolio da kad možemo, i koliko možemo uvek budemo uz Republiku Srpsku. Ali, nisu laka vremena", dodao je Vučić.

"Uvek bih voleo da možemo više. Ako niko drugi ne bude tu, i ne daj bože da niko ne bude tu, zna se ko će uvek biti", rekao je Vučić.

"Nisu laka vremena ni za Srpsku ni za Srbiju. Danas smo imali teške razgovore, bez kamera, telefona, bilo čega. Strateški interes za naš narod jeste da sačuvamo mir, da radimo što je moguće više, da stabilizujemo svoje pozicije. Ali u uslovima sve većih međunarodnih pritisaka, u uslovima sankcija koje uvode pripadnicima našeg naroda, to postaje sve teže", rekao je Vučić.

Vučić je govorio i o sankcijama Zapada koje su nedavno stigle "na račun" nekoliko članova rukovodstva Srpske.

"Ovo su veoma ozbiljni pritisci, sankcije su veoma ozbiljan problem. Podignute su i protiv šefa BIA. Sankcije su i ranije podizane – protiv vođa Srba sa severa Kosmeta, kada je trebalo da se kriminalizuju i kada je trebalo da se otvori put Kurtiju za sve antisrpske akcije na severu Kosova. Zatim je to urađeno sa predsednikom Dodikom, onda Vulinom, pa sa svim ostalim rukovodstvom i državnim funkcionerima Srpske – i Željkom i Stevandićem. To su sada veliki ekonomski pritisci i veliki finansijski pritisci. Narod čeka da dobije sve što mu pripada i baš ga briga kakvi su i koliki pritisci. Morate da se borite za narod. Važno je da ljudi znaju da je situacija teška. Ništa nije lako, ali moramo da se borimo", rekao je Vučić.

"Republika Srbija uvek poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali neće, ne sme da okrene leđa Republici Srpskoj. Srbija će uvek učiniti sve da pomogne narodu u Republici Srpskoj", naveo je Vučić.

"Pred nama su sutra važni politički razgovori, po prvi put odlazak na Petrovačku cestu, obeležavanje 'Oluje'. Za nas je važno što smo danas sa patrijarhom mogli da razgovaramo o svim nedaćama i o svemu što je pred nama. Borićemo se i verujem da ćemo uspeti da sačuvamo sebe i svoj narod, i da iz svega, ako budemo dovoljno marljivi i uporni, verujem čak i nešto jači", poručio je Vučić.

Vučić je naveo da u političkom smislu sanja da će uspeti da sačuva narod od rata i izgradi Srbiju.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Srpcu da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića predstavlja kuriozitet, jer će to biti prvi put da jedan predsednik Srbije boravi u Republici Srpskoj dva dana.

"Nikada se do danas nije desilo tako nešto i svi zbog toga imamo razlog za zadovoljstvo", rekao je Dodik i između ostalog dodao da danas i pored svih složenih stavari sa kojima se suočavaju postoji posebna energija i emocija, koja ih čini deleko snažnijim, i koja pokazuje da nisu prepušteni sami sebi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas posle podne nastavio je posetu Republici Srpskoj obilaskom novoizgrađenog vrtića "Srbija" u opštini Srbac zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

U obilasku su i premijeri Srbije Ana Brnabić i Republike Srpske Radovan Višković, članica predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, kao i ministri u Vladi Srbije Siniša Mali i Nikola Selaković.

Novi vrtić se prostire na više od 1.600 kvadratnih metara, a moći će da primi oko 200 mališana.

Podsetimo, Vučić će sutra prisustvovati Centralnoj ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja", koja se prvi put održava u Republici Srpskoj, u Prijedoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.