UNS i Koalicija za slobodu medija traže procesuiranje pretnji upućenih novinarki Jeleni Obućini

Izvor: Beta, 01.Dec.2022, 22:56

UNS i Koalicija za slobodu medija traže procesuiranje pretnji upućenih novinarki Jeleni Obućini

Koalicija za slobodu medija i Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražili su danas od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronadju i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je preko Tvitera uputila pretnje novinarki televizije Nova S Jeleni Obućini.UNS u saopštenju navodi da je stalna radna grupa za bezbednost novinara, u kojoj predstavnike imaju tužilaštvo, policija i novinarska i medijska udruženja, obaveštena o pretnjama."Preko ovog mehanizma prijavu je primilo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal", navodi UNS.Udruženje je osudilo pretnje Obućini i navelo da iz poruke, u koju je tvrde da su imali uvid, jasno je da osoba koja preti - ugrožava sigurnost novinarke.Koalicija za slobodu medija u odvojenom saopštenju pozvala je poziva sve relevantne institucije, posebno ministarstvo informisanja i telekomunikacija, kako navode, u čijoj nadležnosti je sprovodjenje Zakona o javnom informisanju i medijima, da reaguju i pretnje osude."Pretnje i pritisci na novinare neprihvatljivi su i opasni, pogotovo kada se dogadjaju u javnom prostoru", navode u saopštenju.Koalicija u saopštenju navodi da su se listovi "Alo" i "Informer" poslužili "izvrtanjem reči novinarke" iz uvoda emisije koju vodi, emitovane 29. novembra, čime su novinarku targetirali i izložili opasnosti, nakon čega su usledile pretnje na društvenim mrežama.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

UNS: Tužilaštvo još uvek nije odlučilo o preuzimanju predmeta ubistva Milana Pantića

Izvor: Danas, 02.Dec.2022, 18:13

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) još uvek nije odlučilo da li će od Višeg javnog tužilaštva u Jagodini preuzeti nadležnost za istragu i gonjenje ubice novinara Milana Pantića, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.