UN: Slabi izgledi za novi klimatski sporazum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2010, 05:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Slabi izgledi za novi klimatski sporazum

LONDON -

Učesnici pregovora o klimatskim promenama u organizaciji Ujedinjenih nacija ne bi trebalo da se nadaju da će uskoro sklopiti sporazum o smanjenju globalnog zagrevanja a da bi izbegli neuspeh, treba da prihvate ciljeve bogatih zemalja za smanjenja emisije štetnih gasova, za koje mnogi naučnici ističu da su neodgovarajući, izjavio je juče direktor agencije UN za klimu, Haldor Torgeirson.

Pregovori UN-a nisu na konferenciji u danskoj prestonici Kopenhagenu u decembru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2009. rezultovali dogovorom o nasledniku Protokola iz Kjota, koji ističe 2012. godine, a svetske vlade i naučnici su uglavnom digli ruke od toga da će na sledećem velikom sastanku, koji se održava krajem godine u meksičkom letovalištu Kankunu, biti sklopljen novi sporazum, preneo je Rojters.

Prisutan je veliki rizik da će na konferenciji u Kankunu doći do istog spora između bogatih i siromašnih kao i u Kopenhagenu oko toga kako raspodeliti teret borbe protiv klimatskih promena, istakao je Torgeirson.

"Prepreke na putu postizanja konkretnog rezultata u Kankunu su i dalje velike. Potrebno je da se suočimo sa činjenicom da na pregovorima neće doći do značajnijeg pomaka", izjavio je taj zvaničnik UN-a na konferenciji o klimi u Londonu.

"Usklađeni napori bi, međutim, mogli da u Kankunu dovedu do većeg, ako ne i značajnog napretka. Svet mora da se fokusira na sporazume o pojedinačnim pitanjima, kao što je smanjenje uništenja šuma, i da prihvati postojeća obećanja razvijenih zemalja, kako bi se na taj način produžilo trajanje Sporazuma iz Kjota i izbegao period tokom kojeg ne bi bio na snazi nijedan klimatski sporazum", naveo je Torgeirson.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.