U septembru konkurs za spomenik Zoranu Đinđiću

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jul.2016, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U septembru konkurs za spomenik Zoranu Đinđiću

Do kraja septembra biće raspisan međunarodni konkurs za spomenik Zoranu Đinđiću, na osnovu kojeg bi Odbor za podizanje spomenika najkasnije do kraja februara 2017. godine doneo odluku o njegovom budućem izgledu, odlučeno je danas na sednici tog odbora.

Konkurs će imati tri celine - pravno-istorijsku, umetničku i urbanističku, a članovi Komisije će do 1. septembra raditi na njegovoj pripremi.

Komisija je odlučila da konkurs za spomenik bude javan i međunarodni, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u nadi da će na njemu učestvovati veliki broj vajara "kako bi spomenik Zoranu Đinđiću odražavao ono što je on značio za srpsko društvo".

Kako je saopštila Gradska uprava, na sednici odbora prihvaćen je i predlog da se javnost uključi kada Odbor bude napravio uži izbor predloženih rešenja i to tako što će se građanima omogućiti da glasaju za jedno od rešenja budućeg spomenika i tako daju svoj sud.

Na predlog gradskog urbaniste Milutina Folića sledećoj sednici će prisustvovati i arhitekta Boris Podreka koji radi projekat pretvaranja Vasine ulice, od Narodnog pozorišta do Ulice kralja Petra, u pešačku zonu, i koji će se uključiti u rad Komisije.

Spomenik dr Zoranu Đinđiću se podiže na predlog predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Konstitutivnom sednicom, u Skupštini grada, predsedavao je dekan FPN-a dr Dragan Simić, a prisustvovalo je deset članova među kojima su akademik Svetislav Arsić Basara, direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović, novinar Ivan Radovanović, savetnik predsednika Jasmina Mitrović Marić, gradski menadžer Goran Vesić, gradski urbanista Milutin Folić i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.