U poplavama bez krova ostalo  oko 3.000 ljudi

Izvor: Blic, 05.Dec.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U poplavama bez krova ostalo oko 3.000 ljudi

U Republici Srpskoj poplavljeno je oko 2.400 objekata, dok je evakuisano oko 3.000 osoba, od čega oko 2.000 sa najugroženijih područja koja se nalaze na teritoriji opštine Bijeljina, podaci su Republičke uprave civilne zaštite.

Tim za koordinaciju Vlade Srpske za praćenje stanja u poplavljenim opštinama omogućio je da evakuisano stanovništvo bude smešteno u kasarnu „Stepa Stepanović" u Bijeljini i u druge objekte, a dat je i nalog da se obezbede pokretne kuhinje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako bi se evakuisanom stanovništvu omogućio topli obrok. Na jučerašnjem sastanku u Banjaluci konstatovano je da je primetno opadanje vodostaja u većini poplavljenih područja u RS, osim u opštini Bijeljina.

Na području Semberije više od 2.000 kuća je pod vodom, a meštani su proveli još jednu noć bez sna. Protok reke Drine na HE „Mali Zvornik" iznosi 2.660 kubnih metara u sekundi, što je dovelo do povlačenja vode iz pojedinih stambenih objekata na području zvorničke opštine, a trenutno je najteža situacija sa podzemnim vodama koje su ušle u podrume stambenih zgrada u naseljima B i Z blokovi. Prema rečima Stevana Ivanovića, šefa Štaba Civilne zaštite u Zvorniku, iseljenom stanovništvu distribuirani su prehrembeni paketi.

- Povlačanje vode je evidentno, pogotovo u priobalnom pojasu Drine, pa se u gradskoj zoni voda već povukla sa šetališta pored reke, te sa autobuske stanice. Najveće probleme nam zadaju podzemne vode koje su ušle u suterene i podrume zgrada gde se vrši ispumpavanje - rekao je Ivanović.

Najteže stanje u noći između petka i subote bilo je u Dvorovima, gde je vodena stihija stigla do crkve, u naselju Gaj, Bakračići i Ljeskovača, Dazdarevu i delu Gojsovca. Veliki vodeni talas usmeren je ka Batkoviću, Brocu i Balatunu, odnosno donjem delu Semberije prema Savi.

Nekoliko stotina najugroženijih stanovnika juče je evakuisano iz kuća u Popovima, Amajlijama, Dijelovima. Evakuisanom stanovništvu opštinska uprava obezbedila je smeštaj u hotelu Banje Dvorovi. Mnogi su prespavali kod rodbine i prijatelja.

Štete su ogromne i u opštini Novo Goražde, gde u najvećem delu još nema struje i vode.

- Osamdeset odsto stanovnika naše siromašne opštine, izbeglice i boračka populacija, nemaju gde da se vrate, jer im kuće, posle povlačenja Drine, više nisu za stanovanje. Uglavnom se radi o drvenim, montažnim objektima, koji se nakon poplave raspadaju kao da su od kartona - kaže za „Blic" Dalibor Nešković, načelnik opštine Novo Goražde, koji danonoćno, sa saradnicima, obilazi poplavljene kuće na levoj obali Drine.

Prema njegovim rečima, najteža je situacija u Donjoj Sopotnici, gde je iseljeno 80 porodica i gde su prestrašeni ljudi, pred vodenim talasom, jedva uspeli da spasu živote.

- U hali Tvornice ,,Žica" organizovali smo javnu kuhinju za 300 duša. To su ljudi koji su ostali bez ičega, a kojima ćemo bar jedan obrok dnevno moći da obezbedimo. Apelujem na ljude dobre volje da pomognu ugroženom stanovništvu u hrani, odeći, ćebadima - kaže Nešković.

Prvu značajniju pomoć Novom Goraždu uputila je Vlada RS, koja je juče doznačila 100.000 maraka. Ovoj opštini neophodan je i građevinski materijal i šatori, jer je najveći broj poplavljenog stanovništva smešten u zgradu osnovne škole.

U Foči je nešto bolje stanje posle povlačenja Drine i Ćehotine u korita. Na ulicama su ostale velike količine mulja i smeća. Najkritičnije je i dalje u fočanskom naselju Donje Polje i rudarskom gradiću Miljevina, gde peti dan nema struje, pijaće vode i telefona. U Miljevini 24 iseljene porodice ne mogu da se vrate u svoje poplavljene stanove iz kojih ništa nisu uspeli da iznesu.

Na području trebinjske opštine najteže je stanje u selima Oraše i Galićići u Popovom polju, gde je voda i juče rasla. Civilna zaštita i juče je evakuisala stanovništvo iz delova gde ima starih i nepokretnih, a najugroženijma su čamcima dopremljeni paketi hrane. Nivo vode u Petrovom polju, koja je poplavila Petropavlov manastir, juče je bio niži za destak centimetara, a i dalje su odsečena sela Bugovina, Uvjeća i Velja Gora.

Nakon što je u petak u ljubomirskom selu Podosoje iseljeno pet kuća, zbog naglog izbijanja podzemnih voda, nivo vode nije rastao.

Nivo podzemnih voda u naselju Jezerine u Bileći od petka ne raste, a evakusano je 16 domaćinstva čije su kuće i u januaru bile danima pod vodom. Među evakuisanim je i osmoro dece koja su smeštena kod rodbine.

Ekipe civilne zaštite ne mogu prići stanovnicima tri sela u nevesinjskoj opštini, koji su već nekoliko dana odsečena. Prekinuta je i putna komunikacija Nevesinje-Berkovići kod Zovog Polja.

Žiro-račun za uplatu pomoći

Ministar finansija Aleksandar Džombić proveo je noć u Bijeljini i zajedno sa rukovodstvom opštine prati stanje na poplavljenom području.

- Obezbedili smo 1.200 pari čizama, a u kontaktu smo i sa Robnim rezervama RS kako bismo obezbedili dovoljno hrane za stanovništvo i stoku.

Administrativna služba opštine otvorila je dva žiro-računa za uplatu novčane pomoći stanovništvu ugroženom od poplava u Semberiji. Za uplate u KM otvoren je račun 555-001-01777777-17 kod „Nove banke" a.d. Banjaluka i 555-110-10103017-17, takođe kod „Nove banke" Banjaluka (za uplatu u devizama).

Voda se povlači iz poplavljenih područja

PRIJEDOR - Na području prijedorskog regiona vodostaj reka je u blagom opadanju i stanje se postepeno normalizuje, osim u opštini Kostajnica, gde je u Ulici Ranka Šipke juče bilo poplavljeno nekoliko gazdinstava. Voda je prodrla i u nekoliko podrumskih prostorija, a štab Civilne zaštite stalno prati situaciju na terenu.

G. Đ.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.