U ekstra zoni će   ostati samo
Knez Mihailova   sa okolinom

Izvor: Blic, 24.Dec.2010, 02:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ekstra zoni će ostati samo Knez Mihailova sa okolinom

U Ekstra zoni će, prema novoj odluci o zoniranju Beograda koja treba da bude doneta sledeće nedelje, ostati Knez Mihailova ulica, deo Ulice kralja Milana do Beograđanke, kao i deo između Kalemegdana i Trga Nikole Pašića. Svi ostali delovi koji su do sada bili u ekstra zoni prelaze u prvu zonu.

Nova, odnosno izmenjena odluka o zoniranju grada, koju bi gradski parlament trebalo da usvoji naredne nedelje, trebalo bi da počne da se primenjuje od 1. januara 2011. godine. Glavne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izmene odnose se na smanjenje teritorije koja potpada pod ekstra zonu, uvođenje zone zaštite zelenila i smanjenje obuhvata četvrte zone u rubnim gradskim opstinama, u kojoj će se ubuduće naći samo najuži centri Obrenovca, Lazarevca i Sopota.

Krajem 2009. godine urađen je novi sistem zoniranja u prestonici, ali je tada najavljeno da će tokom ove godine biti praćeno njeno sprovođenje i efekti.

- Iako je u pitanju, pre svega, geografska podela grada, ona se odražava na svakodnevni život građana, pa je neophodno usaglasiti neke stvari. Sada smo napravili manje prekomponovanje sistema na inicijativu nekoliko desetina raznih udruženja, samih građana i privrednih subjekata. Konsultovali smo se i s opštinama, ali i s Privrednom komorom Beograda - kaže za „Blic” Oliver Glišić, član Gradskog veća.

Prema njegovim rečima, obuhvat ekstra zone, koja znači i najveće finansijske obaveze, znatno je smanjen. To se naročito odnosi na centralnu gradsku zonu. Ukinuta je i ekstra zona zelenila, koja je dovodila do zabuna, a napravljena posebna, nova zaštitna zona zelenila.

- Te zone su vrlo značajne, jer time grad praktično štiti sve najveće gradske šume poput Rakovice, Topčidera, Zvezdare, Košutnjaka, Manastirske šume... U smislu poreza, lokalnih komunalnih taksi i taksi za isticanje firmi one su izjednačene s prvom, a ne s ekstra zonom. S druge strane, te zone su zaštićene i od divlje gradnje. Za većinu tih zelenih površina rade se detaljni planovi, koji će urediti i način gradnje i, što je najvažnije, građanima koji tamo već imaju objekte dovesti kvalitetnu infrastrukturu, jer bez planova nju nije moguće uraditi - objašnjava Glišić.

Prema novoj preraspodeli, ekstra zona je ostalo područje oko Knez Mihailove ulice. Ona se prostire na jednoj strani do Kalemegdana, a na drugoj do Trga Nikole Pašića, nastavlja se Ulicom kralja Milana do Beograđanke (do sada je obuhvatala i Slaviju, Pravni fakultet i deo oko Vukovog spomenika) i ograničena je prvom paralelnom ulicom do Vasine.

- Sve ostalo što je do sada bila ekstra zona prešlo je u prvu zonu, što praktično prepolovljuje obaveze građana koje tu žive. Smanjili smo i obuhvat četvrte zone u rubnim gradskim opštinama. Tako će samo centri Obrenovca, Lazarevca i Sopota ostati četvrta zona - kaže Glišić.

Novom odlukom deo Senjaka koji gleda prema Bulevaru Vojvode Mišića i delimično Banovom brdu prelazi u prvu zonu, s obzirom na to da tuda prolazi petlja „Hipodrom”, a i zbog gustog saobraćaja. Naselje Radio far (koje se nalazi iza Ledina) iz druge prelazi u treću zonu i za ovo naselje će se raditi poseban plan. Zbog kvaliteta poslovanja koji je opao, deo Bulevara kralja Aleksandra je sada prva, a bio je ekstra zona, a ceo kompleks Ju biznis centra takođe je vraćen iz ekstra u prvu zonu.

- Mnogo lokala je tamo zatvoreno u poslednjih godinu dana. Želimo da nastavimo da stimulišemo i revitalizujemo poslovanje male privrede tamo, tako da je vraćeno sve u prvu zonu, što će smanjiti i finansijske obaveze preduzetnika u toj zoni - kaže Glišić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

BG: Ekstra zona samo Knez MIhailova

Izvor: B92, 24.Dec.2010

Beograd -- Zoniranje u Beogradu bi od 1. januara trebalo da bude izmenjeno, pa će u ekstra zoni ostati samo Knez Mihailova ulica sa okolinom...U ekstra zoni će biti i deo Ulice kralja Milana do Beograđanke, kao i deo između Kalemegdana i Trga Nikole Pašića. Svi ostali delovi koji su do sada bili...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.