U Unesko oni koji pale crkve i lome krstove?

Izvor: B92, 14.Avg.2015, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U Unesko oni koji pale crkve i lome krstove?"

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić izrazio je uverenje da će UN, ukoliko to od njih bude traženo, dati mišljenje da Kosovo ne može da bude primljeno u Unesko.

Dačić je izjavio da su UN odbile da proslede Unesku zahtev Kosova za prijem u tu organizaciju i da je sada na generalnom sekretaru Uneska da odluči kako će dalje da postupa.

"Siguran sam, da ako bude zatraženo mišljenje od UN, da ono >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne može da bude drugačije od onoga što je pravno jedino utemeljeno, a to je da Kosovo ne ispunjava ni formalne ni suštinske uslove za prijem u Unesko", kazao je Dačić.

Podsećajući da su "četiri bisera" na Kosovu na listi Svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska- Gračanica, Pećka patrijaršija, Dečani i Bogorodica Ljeviška, koji su proglašeni da su "u opasnosti", Dačić je upitao "u opasnosti od koga i od čega?".

"Od onih koji sada hoće da postanu članovi Uneska?", upitao je Dačić, dodajući da bi to bio "vrhunac licemerja".

"Ne možete za ISIL (Islamsku državu) da govorite da su teroristi kada uništavaju kulturno nasleđe islama ili drugih religija u svetu, a ovde da nagrađujete članstvom u Unesku one koji pale crkve i lome krstove", kazao je Dačić.

Dačić je istakao da je Unesko jedna od organizacija u kojima Kosovo želi članstvo, "mimo svih dogovora i suprotno svim principima, čak i sporazumu o regionalnom predstavljanju Kosova".

Ministar je istakao da je to problem celog društva i pozvao Srpsku pravoslavnu crkvu, Srpsku akademiju nauka, Maticu srpsku, nevladin sektor i celo društvo da se uključe u borbu protiv pokušaja Kosova da postane članica Uneska.

"Nije to samo političko pitanje, nego pitanje identiteta srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", kazao je Dačić.

Zahtev Kosova za prijem u Unesko Izvršni savet Uneska treba da razmotri u oktobru, a Generalna konferencija će na predlog Saveta odlučiti o tom pitanju u novembru.

Dačić je podsetio da od 58 članica Saveta 33 države su priznale Kosovo, ali da "to ne mora ništa da znači".

Članovi Izvršnog saveta su, kako je dodao, Crna Gora i neke zmelje čije je zahteve u Unesku podržavala Srbija. "Čekamo da vidimo kako će se one postaviti po tom pitanju. Pratićemo sve zemlje kao što smo pratili za vojnu paradu u Zagrebu", kazao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dačić: Kosovo ne ispunjava uslove za prijem u Unesko

Izvor: Beta Video, 14.Avg.2015

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je danas uverenje da će Ujedinjene nacije, ukoliko to od njih bude traženo, dati mišljenje da Kosovo ne može da bude primljeno u Organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko). (CH2)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.