Izvor: Glas javnosti, 02.Apr.2013, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji živi oko 2.000 osoba sa autizmom

BEOGRAD - U Evropi živi oko pet miliona osoba sa autizmom, dok u Srbiji nema preciznih podataka, ali se pretpostavlja da ima dve do tri hiljade, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalne politike povodom Međunarodnog dana osoba sa autizmom koji se obeležava danas, 2. aprila.

Iz ovog ministarstva poručuju da su snažno opredeljeni i da svakodnevno čini napore u cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, uključujući osobe sa autizmom.

Doprinos sistema socijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zaštite ogleda se prevashodno u intenziviranju aktivnosti na razvoju usluga u zajednici, kao primarni odgovor na potrebe dece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom, a na taj način se stvaraju održivi uslovi za život u zajednici i prevenira njihova instutucionalizacija, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike naglašavaju da ovo ministarstvo nekoliko puta godišnje raspisuje konkurse za najsiromašnije opštine u cilju podsticaja razvoju usluga u zajednici, i to naročito za najranjivije grupe, među koje svakako spadaju osobe sa autizmom svih uzrasta.

Oni navode da novouspostavljeno pravo na posebnu novčanu naknadu u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja za roditelje koji se staraju o deci sa smetnjama u razvoju trenutno koristi oko 360 korisnika.

Na taj način država podržava opstanak deteta sa smetnjama u razvoju u porodici, ali se u isto vreme promoviše i odgovorno roditeljstvo, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da se posebno investira u podizanje kvaliteta usluga u ustanovi za smeštaj dece i mladih sa autizmom u Beogradu i da je u poslednjih nekoliko godina uloženo u opremu oko 18 miliona dinara.

Iz resornog ministarstva ukazuju i da je u toku završetak radova u ustanovi za decu i mlade u Šapcu, kapaciteta 40 korisnika, čime će država udvostručiti dosadašnje kapacitete za trajniji smeštaj osoba sa autizmom, a do sada je u izgradnju ovog objekta uloženo oko 140 miliona dinara.

Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom organizovaće, povodom ovog dana, manifestaciju na hipodromu Zoo vrta od 11 do 13 sati, gde će biti postavljeno "Jaje lepih želja", gde će građani ostavljati poruke podrške osobama sa autizmom, a u interaktiovnoj radionici osobe sa autizmom farbaće drvena jaja.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Međunarodni dan osoba sa autizmom

Izvor: Akter, 02.Apr.2013

U Evropi živi oko pet miliona osoba sa autizmom, dok u Srbiji nema preciznih podataka, ali se pretpostavlja da ima dve do tri hiljade, saopštilo je Ministarstvo rada

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.