U Srbiji dragulje nema ko da kopa

Izvor: S media, 21.Mar.2012, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji dragulje nema ko da kopa

Dragocenih minerala kao što su opal, ahat, jaspis, kalcedon gorski kristal Srbija ima toliko da može da ih eksploatiše - čekićem i lopatom, ali država od srednjeg veka nije pokazala veće zanimanje za ove profitabilne resurse, kažu geolozi iz Jugoslovenskog gemološkog društva. Čak i retki entuzijasti koji pokazuju želju da se samostalno bave juvelirskim kamenom najčešće odustaju pred gomilom papirologije koja im ubija privatnu inicijativu.

S druge >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << strane, gemolozi, stručnjaci za juvelirske sirovine, ističu da eksploatacija dragocenih minerala ne zahteva velika sredstva i da bi traganje za dragocenim kamenjem moglo da bude isplativo zanimanje u vreme krize i opšte besposlice.

Sedam godina zatvora za Zagorca

url=http://www.smedia.rs/biznis/detalji.php?id=14328

Avganistan leži na rudnom bogatstvu od 300 milijardi dolara[/url]]

- Naša ležišta juvelirskog kamena nalaze se blizu površine tla i lako ih je eksploatisati, ukoliko umete da ih prepoznate - kaže mr Zoran Miladinović, stručni saradnik na Rudarsko-geološkom fakultetu i potpredsednik Jugoslovenskog gemološkog društva.

- Mnoge države tradicionalno podstiču ovakvu privatnu inicijativu, kao i obradu juvelirskih sirovina u dragoceni kamen koji ima neuporedivo višu cenu na tržištu. Nažalost kod nas je ta tradicija zaboravljena, iako na našem prostoru postoje njeni tragovi od Rimljana do srednjeg veka.

Srednjovekovna Srbija je, što pokazuju arheološki nalazi i stari dokumenti, bila evropski lider u rudarstvu i metalurgiji plemenitih metala. Centar dragocene metalurgije, proizvodnje nakita i kovanja moneta bilo je Novo Brdo, a dragi kamen uziman je iz obližnjih ležišta opala, hrizoprasa i drugih minerala. Ova ležišta se od dolaska međunarodne uprave u srpsku pokrajinu nelegalno grubo i nestručno eksploatišu, kaže sagovornik “Novosti”.

Prema njegovim rečima, Kosovo i Metohija ne odskaču po količini i kvalitetu dragocenog kamena od ostatka Srbije. Dragocenih sirovina ima na Fruškoj gori, u Šumadiji, Zapadnom Pomoravlju, u okolini Leca, na Zlatiboru.

(Novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.