U Gazi ubijeno više dece nego širom sveta u prethodne tri godine?

Izvor: B92, 30.Okt.2023, 12:13

U Gazi ubijeno više dece nego širom sveta u prethodne tri godine?

U Gazi je u poslednje tri nedelje ubijeno više dece od ukupnog broja ubijene dece u sukobima širom sveta svake godine od 2019. godine.

Podaci koje je nevladina organizacija "Save the Children" objavila u nedelju, pozivajući se na palestinske zdravstvene vlasti, pokazuju da je najmanje 3.324 dece ubijeno u Gazi od 7. oktobra, dok je 36 ubijeno na Zapadnoj obali.

Prema izveštajima generalnog sekretara UN o deci i oružanim sukobima, ukupno je ubijeno 2.985 dece u 24 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje 2022. godine, 2.515 u 2021. i 2.674 u 2020. godini u 22 zemlje, saopštili su iz organizacije.

"Smrt jednog deteta je previše, ali ovo su teški prekršaji epskih razmera", rekao je Džejson Li, direktor "Save the Children" za okupiranu palestinsku teritoriju.

"Primirje je jedini način da se osigura njihova bezbednost. Međunarodna zajednica mora staviti ljude ispred politike – svaki dan proveden u svađama vodi do smrti i ranjavanja dece. Deca moraju biti zaštićena u svakom trenutku, posebno kada traže sigurnost u školama i bolnicama.”

Saopštenje je izdato dok Izrael napreduje sa proširenim kopnenim operacijama unutar Gaze dok se nastavlja teško bombardovanje iz vazduha. U petak je ceo pojas Gaze doživeo skoro potpuni prekid komunikacija u, kako su novi izveštaji opisali kao noć čistog terora i neke od najžešćih borbi od početka rata.

Prijavljeno je da je još 1.000 dece nestalo u Gazi i da su možda pod ruševinama. Deca čine više od 40 odsto od više od 8.000 ljudi za koje je potvrđeno da su ubijeni u Gazi. Od početka rata u Gazi ranjeno je više od 6.000 dece.

Ukupno, najmanje 1.400 Izraelaca i stranih državljana je takođe stradalo u Izraelu, u iznenadnom napadu Hamasa 7. oktobra.

Izrael je uveo potpunu opsadu pojasa Gaze, pooštravajući blokadu na snazi od 2007. godine, prekinuvši sve snabdevanje hranom, strujom, gorivom i vodom i dozvolivši samo male količine pomoći preko prelaza Rafa sa Egiptom od 21. oktobra.

Nedostatak električne energije, kao i nestašica goriva za agregate, primorali su bolnice da obustave svoj rad, a ministarstvo zdravlja proglasilo je zdravstveni sistem Gaze u stanju "potpunog kolapsa", dodatno ugrožavajući živote dece, uključujući bebe kojima je potrebna intenzivna terapija. neonatalnu negu..”

Izraelska vojska je u nedelju pojačala napade u blizini bolnice Al Kuds u gradu Gaza, nakon što je naredila njenu "hitnu" evakuaciju.

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca saopštilo je u nedelju da je primilo "ozbiljne pretnje" od izraelskih snaga da će "odmah evakuisati" bolnicu Al-Kuds u oblasti Tal al-Hava u gradu Gazi. Napadi u blizini bolnice nastavljeni su tokom celog dana.

"U bolnici nema policije, vojske, ništa. Ovde ima samo hiljade Palestinaca, od kojih su mnogi izgubili svoje domove. Hiljade više traži utočište u školama Ujedinjenih nacija", rekao je direktor ove bolnice.

"Izrael gađa svaku zgradu oko bolnice Al Kuds. Zašto je to tako? Niko ne zna."

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca saopštilo je da bolnica trenutno leči stotine povređenih pacijenata. Oko 12.000 prognanih civila, od kojih su većina deca i žene, potražilo je utočište u zgradi bolnice.

"Ponavljamo, nemoguće je evakuisati bolnice pune pacijenata bez ugrožavanja njihovih života", rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus, direktor Svetske zdravstvene organizacije, na Tviteru.

Palestinci su okrivili Izrael za eksploziju u bolnici Al Ahli 17. oktobra, u kojoj je poginulo skoro 500 ljudi. Izrael je negirao odgovornost za napad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Save the Children: U Gazi ubijeno više dece nego u globalnim sukobima u poslednje 4 godine

Izvor: Danas, 30.Okt.2023

Broj dece ubijene u Gazi tokom izraelske vojne kampanje u protekle tri nedelje premašio je godišnji broj dece ubijene u oružanim sukobima na globalnom nivou u svakoj od poslednje četiri godine, saopšteno je iz organizacije Save the Children.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.