Izvor: Nezavisne Novine, 09.Avg.2017, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo za ratne zločine podiže optužnicu protiv Haradinaja

BEOGRAD - Na prvoj optužnici Specijalnog suda za zločine bivše Olobodilačke vojske Kosova /OVK/ biće Daut Haradinaj, brat mandatara za sastav prištinske vlade Ramuša Haradinaja, objavio je "Sputnjik".

Pozivajući se na pouzdane izvore, "Sputnjik" navodi da bi, osim za zločine koje je počinio u uniformi OVK, Daut Haradinaj mogao da odgovara i za veze sa Al kaidom i "Islamskom državom".

Brat Ramuša Haradinaja biće optužen za zločine počinjene u Glođanima >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 1998. godine, kada je jedinica, koju je on predvodio kao jedan od komandanata OVK, napala policijsku stanicu i ubila srpskog policajca Miodraga Otovića.

Osim toga, grupa koju je Daut predvodio odgovorna je i za zastrašivanje i ubistva Srba i Albanaca lojalnih srpskim vlastima u istom periodu u okolnim mjestima kao što su Đakovica i izbjeglički kampovi u Juniku i Babalolju.

Stejt department je 26. juna 2001. godine stavio Dauta Haradinaja na crnu listu zbog sumnji da je te godine učestvovao u sukobima Albanaca sa vojskom i policijom u Makedoniji, a posljednji put je provjeravan 2015. godine.

Njegovo ime je i dalje na crnoj listi jer je u međuvremenu povezan i sa Al kaidom.

CIA je objavila dokaze da se u Albaniji sastao sa pokojnim vođom Al kaide Osamom bin Ladenom, kada je bio gost tadašnjeg albanskog predsjednika Salija Beriše.

Ima naznaka da je poslije tog susreta oformljeno više džihadističkih ćelija u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji i u Albaniji.

Prema istim izvorima, Daut Haradinaj je ispred komande Kosovskog zaštitnog korpusa bio zadužen za koordinaciju rada nekada sa Al kaidom, a sada sa pripadnicima Islamske države.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PRAVDA ZA SRPSKE ŽRTVE: Tužilaštvo za ratne zločine OVK podiže optužnicu protiv Dauta Haradinaja

Izvor: Press, 10.Avg.2017, 10:14

Osim za zločine koje je počinio u uniformi OVK, brat Ramuša Haradinaja mogao bi da odgovara i za veze sa Al Kaidom i ISIS-om. . Foto: Facebook. Na prvoj optužnici Specijalnog suda za zločine bivše OVK biće ime Dauta...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.