Izvor: Blic, 01.Okt.2009, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tučom rešavaju nesuglasice

Subotica - Za prvih šest meseci ove godine u Subotici je slučajeva nasilja u porodici i među mladima zabeleženo kao za celu prošlu godinu. Među poslednjima u nizu je slučaj Franje S. koji je duže vreme psihički i fizički maltretirao ukućane, a kada je supruga pozvala policiju, jer je povredio sina, on je i pred patrolom nastavio sa pretnjama. Potreba da verbalni sukob nastave fizičkim kod grupe mladih Subotičana eskalirala je 13. septembra, kada je u centru grada maloletni D. K. od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Davida G. uzeo flašu „koka-kole", da bi posle rasprave i vređanja došlo do tuče kojoj su se priključili i njihovi prijatelji.

U Službi za decu Centra za socijalni rad po raznim osnovama, počev od poremećaja u ponašanju do krivično odgovornih postupaka od januara do jula zabeležena su 222 slučaja, dok je tokom cele 2008. godine bilo 300 slučajeva nasilja.

- Poražavajuće je što smo imali 18 slučajeva grubog zanemarivanja dece što spada u nasilje i ona su najčešće oduzimana od roditelja i smeštana u hraniteljske porodice. Mobilni tim je kroz direktan rad otkrio 29 slučajeva porodičnog nasilja, dok je čak 49 prijavljeno Centru. Iznenađuje nas direktno obraćanje našoj ustanovi pošto se obično građani javljaju policiji, a elemente nasilja prepoznajemo i kroz druge oblike rada, recimo, razvode - kaže Ljiljana Popović, direktorka Centra za socijalni rad.

Prema njenim rečima uzroci porasta nasilja porodici i među mladima su povezani i često maloletnici koji odrastaju uz nekoga ko ispoljava nasilje preuzimaju model ponašanja. U slučajevima teških krađa deca uglavnom potiču iz disfunkcionalnih porodica, a svemu tome doprinosi i ekonomska kriza.

- Kriza razjeda sve segmenta društva počevši od porodice i sigurno da utiče na povećanje nasilja. Imamo generacije koje odrastaju u obrascima takvog okruženja i najveći broj slučajeva dolazi iz loše situiranih porodica. Kroz rad Dnevnog centra za decu i mlade sa poremećajima u ponašanju na površinu je isplivalo iskustvo koje pokazuje koliko se društvo malo bavi mladima, jer ne umeju korisno da provedu vreme. Nažalost, takva deca su samo ishod začaranog kruga u našem društvu - kaže Ljiljana Popović.

Olga Terteli, specijalni pedagog u Dnevnom centru za decu i mlade sa poremećajima u ponašanju, kaže da je od aprila 30 korisnika stalno ili povremeno uključeno u razne aktivnosti, a da će u oktobru biti formirana nova grupa od 15 dece i mladih.

- Kroz radionice, razgovore i kreativne i sportske aktivnosti radimo na ličnom i socijalnom razvoju korisnika. Mladi koji su prošli naš program slažu se da je korisno poznavati načine mirnog rešavanja konfliktnih situacija, ali kažu da je to izvodljivo u okruženju gde su svi podučeni tim tehnikama. Zbog toga bi trebalo više pažnje posvetiti preventivnim programima, kao što je recimo Unicefov projekat „Škola bez nasilja" - kaže Olga Terteli.

Marija Crnković, direktorica OŠ „Matko Vuković" koja sprovodi program „Škole bez nasilja", kaže da je za kratko vreme došlo do iznanađujuće pozitivnih rezultata i smanjenja broja sukoba među decom.

- Zahvaljujući obuci uspevamo na vreme da prepoznamo problem, jer decu treba na pravi način i na vreme usmeriti kako da rešavaju sukobe i kako da do konflikta uopšte ne dođe. Od početka školske godine imali smo jednu intervenciju za vreme školskog odmora, kada najčeće i dolazi do koškanja među učenicima, i brzim reagovanjem i načinom na koji smo obavili razgovor sa decom problem je bio brzo i lako rešen. Sada se mnogo više razgovora i radi na prevenciji, jer to je jedini način da decu izvedemo na pravi put - zaključuje Marija Crnković.

Roditelji ne prihvataju savete

Olga Terteli kaže da mnogi roditelji očekuju od pedagoga, psihologa i drugih stručnjaka da „im dete dovedu u red". Srećemo i one koji se žale da im pedagozi i sociolozi „maltretiraju" dete, jer pored školskih i drugih obaveza mora da dolazi i u Dnevni centar.

- Sa malim brojem roditelja imamo korektne odnose, i dok se neki interesuju da li je dete došlo na razgovor u radionici i kada će biti sledeći susret, mnogi negoduju uz komentare da je to samo maltretiranje dece.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.