Tri kosmonauta se bezbedno vratila na Zemlju nakon 196 dana u svemiru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2020, 08:41

Tri kosmonauta se bezbedno vratila na Zemlju nakon 196 dana u svemiru

Nakon šestomesečne misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), tri kosmonauta su se bezbedno vratila na Zemlju.

Kosmonaut NASA-e Kris Kasidi i kosmonauti Roskosmosa Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner sleteli su u stepe Kazahstana, jugoistočno od Žeskazgana, u 7:45 po lokalnom vremenu.

Nakon kraćeg medicinskog pregleda, tri kosmonauta će helikopterom biti prebačena do Žeskazgana, odakle će krenuti kući. Kako AP prenosi, kosmonauti osećaju dobro.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Iz predostrožnosti, svi članovi spasilačkog tima koji su se sastali sa posadom testirani su na kovid-19, dok je broj članova medicinskog tima ograničen.

Kasidi, Ivanišin i Vagner su proveli 196 dana u svemiru od dolaska na stanicu 9. aprila.

Austronaut NASA-e Kejt Rubins i astronauti Sergej Rižikov i Sergej Kud-Sverčkov iz Roskosmosa su pre nedelju dana došli na stanicu, gde će provesti šest meseci.

Pre odlaska posade, ruski kosmonauti su uspeli da privremeno spreče curenje vazduha, koje su nekoliko meseci pokušavali da lociraju. Curenje vazduha ne predstavlja neposrednu opasnost za članove posade i inženjeri Roskosmosa rade na trajnom rešenju ovog problema.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Povratak trojice astronauta posle misije na MSS

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Okt.2020

Tojica astronauta danas su se bezbedno vratili na Zemlju posle šestomesečne misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS)...Svemirska kapsula Sojuz MS-16 sa dvojicom astronautaiz NASA Kris Kesidijem i Anatolijem Ivanišinim, i Ivanom Vagnerom iz Roskosmosa sleteli su u Kazahstan, odakle će posle...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.