Izvor: Radio 021, 22.Okt.2020, 09:08

VIDEO: Tri kosmonauta se nakon šest meseci vratila na Zemlju

Nakon šestomesečne misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), tri kosmonauta su se bezbedno vratila na Zemlju.

Kosmonaut NASA-e Kris Kasidi i kosmonauti Roskosmosa Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner sleteli su u stepe Kazahstana, jugoistočno od Žeskazgana, u 7:45 časova po lokalnom vremenu.

Nakon kraćeg medicinskog pregleda, tri kosmonauta će helikopterom biti prebačena do Žeskazgana, odakle će krenuti kući. Kako AP prenosi, kosmonauti se osećaju dobro.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Iz predostrožnosti, svi članovi spasilačkog tima koji su se sastali sa posadom testirani su na Covid-19, dok je broj članova medicinskog tima ograničen.



Kasidi, Ivanišin i Vagner su proveli 196 dana u svemiru od dolaska na stanicu 9. aprila.

Austronaut NASA-e Kejt Rubins i astronauti Sergej Rižikov i Sergej Kud-Sverčkov iz Roskosmosa su pre nedelju dana došli na stanicu, gde će provesti šest meseci.

Pre odlaska posade, ruski kosmonauti su uspeli da privremeno spreče curenje vazduha, koje su nekoliko meseci pokušavali da lociraju. Curenje vazduha ne predstavlja neposrednu opasnost za članove posade i inženjeri Roskosmosa rade na trajnom rešenju ovog problema.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Posada „Sojuza“ uspešno se spustila u Kazahstan posle 196 dana provedenih u kosmosu

Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2020

Dva ruska kosmonauta i jedan američki sletelici su u kapsuli Sojuza MS-16 bez problema u kazahstanske stepe nakon što su proveli više od šest meseci u orbiti na Međunarodnoj kosmičkoj stanici. NASA-in kosmonaut i komandant 63 ekspedicije, Kris Kasidi, kao i dva ruska kosmonauta, Anatolij Ivanišin...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.