Tim UN prikupio svedočenja u istrazi o hemijskom oružju

Izvor: Blic, 26.Avg.2013, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tim UN prikupio svedočenja u istrazi o hemijskom oružju

Tim UN istražitelja prikupio je danas na terenu uzorke i svedočenja neophodne za istragu o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u sukobima 21. avgusta u predgrađu Damaska, izjavio je generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

UN su sirijskim vlastima uložile oštar protest povodom današnjeg napada snajperista na konvoj te organizacije na putu ka lokaciji na kojoj je pre pet dana u napadu sirijske vojske poginulo više stotina ljudi.

Tim UN kasnije je, ipak, uspeo da poseti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bolnice na jugozapadu Damaska, u kojima je razgovarao s povređenim svedocima napada od 21. avgusta, i u kojima je prikupio uzorke neophodne za istragu. Istražitelji UN razgovarali su i sa lekarima koji su pružali pomoć povređenima u tom napadu.

"Potrebno je kratko sačekati prve nalaze istrage zasnovane na tim elementima", rekao je Ban Ki Mun.

Sirijska opozicija optužila je danas vojsku predsednika Bašara al Asada da je pucala na konvoj inspektora UN za hemijsko oružje kako bi ih zastrašila i sprečila da sprovedu istragu u predgrađu Damaska.

Kako je navela opozicija, utvrđivanje "istine" dokazalo bi da režim "jeste počinio zločine protiv čovečnosti i sirijskog naroda".

Sirijski režim optužio je, međutim, za taj napad pobunjenike.

"Naoružane terorističke grupe napale su danas tim UN dok je ulazio u oblast Moadamijat al Šam", prenela je državna televizija.

U pucnjavi nije bilo povređenih, ali je vozilo u kojem su bili stručnjaci oštećeno i tim UN vratio se na vladin kontrolni punkt s namerom da zameni vozilo.

Prethodno su agencije javile da su najmanje dva minobacačka projektila pala na elitni deo centralnog Damaska, u blizini hotela "Four seasons" u kom su odseli inspektori.

Sirijski državni mediji izvestili su da su projektile ispalili "teroristi", što je izraz koji koriste za pobunjenike protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Međunarodna istraga pokrenuta je u trenutku kada zapadne zemlje prete Asadovom režimu mogućnom vojnom intervencijom zbog hemijskih napada, za koje Damask odbacuje odgovornost i okrivljuje pobunjenike.

Cilj misije UN jeste da utvrdi da li su zaista izvedeni napadi otrovnim gasom, ali ne i da istraži ko su počinioci tih napada.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tim UN prikupio svedočenja u istrazi o hemijskom oružju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Avg.2013

Tim UN istražitelja prikupio je u ponedeljak na terenu uzorke i svedočenja neophodne za istragu o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u sukobima 21. avgusta u predgrađu Damaska, izjavio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun. UN su sirijskim vlastima uložile oštar protest povodom današnjeg napada...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.