Teške reči, reakcije, saznanja i sutra ćemo o tome

Izvor: B92, 07.Sep.2018, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teške reči, reakcije, "saznanja" i "sutra ćemo o tome"

Istupi srpskih i kosmetskih funkcionera, te medijski navodi uoči runde pregovora u Briselu i najavljene posete Aleksandra Vučića KiM uneli su dodatnu konfuziju.

Dok su se u kosovskom parlamentu danima dešavale čudne stvari, a sve u vezi sa željom kabineta premijera samoproglašene države Ramuša Haradinaja da nametne svoj pregovarački tim za razgovore u Briselu, koji bi trebalo da zamene Hašima Tačija, predsednik tog tela Kadri Veselji je odlučio da govori o srpskom predsedniku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
“Ako odlučimo da ne dođe, Vučić neće ući na Kosovo. Neka proba bez dozvole, zna kako je to prošlo sa onim drugim“, rekao je on, misleći na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, koji je priveden svega dan pošto se našao u Briselu u srpskom pregovaračkom timu i sedeo za stolom sa albanskim predstavnicima.

Sličnu situaciju, samo bez privođenja, Đurić je doživeo u sredu, kada mu, kako tvrdi, nije dozvoljen ulazak na Kosmet, posle čega je zamenik direktora kosovske policije za severni deo Mitrovice Besim Hoti rekao da je Đurić imao dozvolu za ulazak, ali da to nije učinio “jer je imao svoje razloge“.

U svetlu te izjave, prištinski portal Telegrafi je naveo da Vučić ne mora da dobije dozvolu od kosovskih vlasti za posetu Srbima na Kosmetu, upućujući na sporazum o načelima koji je postignut u Briselu.

Portal podseća da je bivša šefica pregovaračkog tima Prištine u tehničkim razgovorima, Edita Tahiri, u martu ove godine, posle hapšenja Đurića, pojasnila za medije da, prema sporazumu, srpski zvaničnici samo moraju da najave posetu, kao i da ni u jednom trenutku Tahiri nije govorila o prethodnoj dozvoli.

Na izjavu Veseljija odgovor je imao vicepremijer, ministar unutrašnjih poslova i funkcioner SNS Nebojša Stefanović.

“Razumeli smo pretnje koje je Veselji uputio Vučiću i ukoliko mu se bilo šta dogodi znaćemo ko je odgovoran“, rekao je Stefanović, ne propustivši priliku da istakne da o “Vučiću potpuno isto govore Veselji i Đilas, Haradinaj i Jeremić, Ljimaj i Sava Janjić“.

Za to vreme, ponovo se oglasio Veselji, istakavši da se sednica kosovskog parlamenta na kojoj bi trebalo da se raspravlja o rezoluciji koja ima za cilj da Tačiju onemogući da u finalnom delu pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine predloži i razmenu teritorija, odnosno redefinisanje granica, neće biti održana pre 13. septembra.

U tom smislu će biti zanimljivo videti kako će reagovati poslanici Srpske liste, koju podržava zvanični Beograd, odnosno da li će stati na stranu svog koalicionog partnera Haradinaja ili Tačija, sa kojim Aleksandar Vučić, pod pokroviteljstvom Evropske unije, treba da se sastane u petak u sklopu pregovara o rešavanju kosovskog problema.

Posle niza direktnih medijskih istupa, na red su stigla “nezvanična saznanja“ i “potvrde“ iz neimenovanih izvora.

Tako su Večernje novosti, u zanimljivoj formulaciji – “potvrđeno da najverovatnije“, navele da je Vučić spreman da otkaže posetu Kosmetu ukoliko mu ne bude dozvoljeno da poseti Gazivode.

“Privremne vlasti iz Prištine su obavestile Beograd da će predsedniku Srbije biti zabranjeno da obiđe jezero Gazivode, što predstavlja provokaciju preko koje Aleksandar Vučić ne može i ne želi da pređe. Srpski predsednik je blizu odluke da otkaže posetu Kosovu i naložio je da se prekinu svi kontakti sa Prištinom, a nastavak briselskih pregovora koji je zakazan za petak najverovatnije će biti otkazan”, navodi beogradski list.

Večernje novosti su kasnije iznele nova saznanja.

“Prema planu visoke predstavnice EU Federike Mogerini, sastanak je zakazan za 9 sati ujutro i, prema saznanjima "Novosti", trebalo je da se završi posle radnog ručka. Uprkos atmosferi napetosti, koja je usledila posle nove zabrane šefu Kancelarije za KiM Marku Đuriću da uđe na Kosovo, ali i pretnji Vučiću, iz Brisela nije bilo nagoveštaja da će se promeniti plan“, navedeno je.

O svim događajima koji prethode najavljenoj poseti kojoj je i sam dao veliki značaj, govoreći da će srpskom narodu reći šta je plan Beograda za rešavanje kosmetske situacije, Vučić je imao veoma kratak komentar:

“Sutra ćemo o tome.“

Spasoje Veselinović

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.