Tajvan vežba odbranu od Kine

Izvor: RTS, 17.Apr.2013, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajvan vežba odbranu od Kine

Najveće vojne vežbe sa bojevom municijom od 2008. godine održavaju se na Tajvanu. U vežbama učestvuje više od 7.000 vojnika, a simulira se odbrana od napada Kine, koja Tajvan smatra svojom odbeglom provincijom.

Na Tajvanu su počele najveće vojne vežbe sa bojevom municijom od 2008. godine u kojima učestvuje više od 7.000 vojnika koji simuliraju odbranu od kineskog napada, dok rukovodstvo upozorava na vojno jačanje Pekinga.

Petodnevni godišnji manevri pod imenom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Han Kuang 29" (Slava Hana 29) izodi se na ostrvu Penghu, na sredini moreuza od 160 kilometara koji odvaja Tajvan od kineskog kopna.

U manevrima u kojima učestvuje kopnena vojska, mornarica i avijacija, uvežbava se odbrana strateški važnog ostrva od iznenadnog napada iz Kine.

Tajvanski zvaničnici kažu da će u vežbi biti isprobani i višecevni raketni sistemi "Grom 2000" predviđeni za sprečavanje da neprijatelj izvede amfibijsko iskrcavanje.

Presednik Ma Jing Đeu, koji je inicirao detant sa Kinom i uspostavljanje čvršćih trgovinskih i poslovnih veza, rekao je da su manevri sa bojevom municijom podsećanje na dugotrajnu pretnju od strane Kine.

"Poslednjih nekoliko godina kineski komunisti su izveli masovno vojno jačanje i kvalitativno i kvantitativno, posle brzog ekonomskog razvoja. Suočeni sa takvom pretnjom mi moramo da se pripremimo ukoliko želimo da očuvamo mir u Tajvanskom moreuzu", rekao je Ma.

Manevri su počeli jutros kada je sa devet kamiona sa lanserima ispaljeno ukupno 81 raketa koje mogu da unište ciljeve u zoni od skoro 80 kilometara, saopštila je vojska.

U vežbama će učestvovati i eskadrila aviona F-16s i F-5Es, kao i tenkovi, haubice i minobacači koji će gađati pomorske ciljeve, dok će mornarica poslati kod ostrva fregate i šest raketnih brodova, preneo je AFP.

Prisustvo predsednika Ma na manevrima izazvalo je različite komentare. Dok jedni kažu da predsednik, koji je ranije kritikovan da namerno izbegava vojne vežbe, sada koristi manevre da podigne pali rejting.

Drugi tvrde da taj korak treba da naglasi čvrst stav prema Pekingu u uslovima kada novo kinesko rukovodstvo požuruje nove pregovore, posle ranijih koji su doveli do otvaranja direktnih letova preko moreuza, razmene turista i potpisivanja sveobuhvatnog trgovinskog i bankarskog sporazuma.

Kina smatra Tajvan svojom odbeglom provincijom i nastoji da dođe do miroljubivog ponovnog ujedinjenja, mada nije odustala ni od upotrebe sile ako dođe do formalnog proglašenja nezavisnosti ostrva.

Odnosi preko Tajvanskog moreuza počeli su da otopljavaju nakon dolaska na vlast predsednika Ma Jing Đeua 2008. godine koji je nastupio sa platformom jačanja trgovinskih i turističkih veza.

Ma je prošle godine izabran na drugi predsednički petogodišnji mandat.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.