Izvor: Nezavisne Novine, 04.Maj.2017, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Usporavanje EU integracija prijetnja za bezbjednost

PRIŠTINA - Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio je da je vrijeme za drugačiji kvalitet dijaloga sa Beogradom, ocjenjujući da EU treba da zadrži centralnu ulogu u tom dijalogu, ali i da usporavanje procesa približavanja Zapadnog Balkana EU predstavlja prijetnju za bezbijednost.

"Shvatamo da je EU umorna od proširenja. Ali težnja zemalja Zapadnog Balkana da se pridruže EU ne treba da trpi zbog ovog umora. Kašnjenje EU da približi region Zapadnog Balkana >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << predstavlja prijetnju za bezbjednost. Vakuum koji ostavlja EU žure da zauzmu druge ideologije, nacionalističke i religiozne", rekao je Tači tokom susreta sa ministarkom inostranih poslova Švedske Margot Valstrom, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Prema Tačijevim riječima, dijalog mora da se pretvori u proces pomirenja, a da u njemu Evropska unija treba da zadrži centralnu ulogu.

"Imamo dobre odnose sa susjednim državama, sa Srbijom smo angažovani u procesu dijaloga. Vrijeme je za drugačiji kvalitet dijaloga i on mora da se pretvori u proces pomirenja, prijateljstva i dobrosusjedske saradnje izmedu Kosova i Srbije", rekao je Tači.

On je istakao da EU mora da zadrži centralnu ulogu u procesu dijaloga.

Zahvalio je Švedskoj na podršci Kosovu, dodajući da Priština od EU traži "iskren i strateški dijalog", koji će donijeti integraciju regiona u EU.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.