Tači: Mera karantina rezultat neodgovornosti kosovske vlade

Izvor: RTS, 04.Apr.2020, 19:39

Tači: Mera karantina rezultat neodgovornosti kosovske vlade

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je mera karantina za severni deo Kosovske Mitrovice i Zvečana neprihvatljiva i da je "rezultat neodgovornosti kosovske vlade da štiti i pomaže svim građanima i da štiti teritorijalni integritet Kosova".
Hašim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tači je napisao na Fejsbuku da kosovska vlada ne sme da dozvoli opštinama na severnom delu Kosova da deluju van kontrole institucija i tela nadležnih za sprečavanje pandemije Kovid-19, stvarajući tako nelegalni operativni prostor za srpske vlasti na teritoriji naše države.

Tači smatra da "kosovska vlada ne sme da dozvoli da opštine na severnom delu Kosova funkcionišu van upravljačke kontrole državnih organa Kosova".
"Kao predsednik, sa velikom zabrinutošću pratim situaciju stvorenu na severu Kosova", napisao je kosovski predsednik i pozvao kosovsku vladu da, kako je naveo, "izvrši svoje odgovornosti prema našim građanima, svim zajednicama, na celoj teritoriji Kosova".
"Karantin po preporuci zdravstvenih stručnjaka"Na izjavu Hašima Tačija reagovao je vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova u kosovskoj vladi Djeljalj Svećlja navodeći da su Severna Mitrovica i Zvečan stavljeni u karantin odlukom Ministarstva zdravlja kosovske vlade i po preporuci zdravstvenih stručnjaka.
"Severna opština Mitrovica i opština Zvečan stavljene su u karantin zbog 16 ispitanih slučajeva pozitivnih na SARS Kovid-19. Prema procenama i zahtevima zdravstvenih stručnjaka, ministar zdravlja Arben Vitia, u koordinaciji sa svim institucijama, uvek je donosio potrebne odluke i mere. U stalnom je kontaktu i komunikaciji sa dva gradonačelnika ove dve opštine i nadležnim vlastima", rekao je Svećlja a prenose prištinski mediji.
Dodao je da su on kao vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova i javne uprave i direktor kosovske policije Rašit Ćeljaj, u punoj koordinaciji sa kosovskim ministrom zdravlja Vitijom.
"Takođe, saradnja sa KFOR-om je stalna i izuzetno dobra. Sve odgovorne institucije neprekidno prate situaciju, tako da je njihova reakcija u skladu sa situacijom ", pojasnio je Svećlja.
 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači: Situacija na severu Kosova rezultat neodgovornosti Vlade

Izvor: Beta, 04.Apr.2020

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da je situacija u opštinama na severu Kosova "neprihvatljiva" i da je rezultat nepažnje i neodgovornosti kosovske vlade koja treba da pomaže i štiti gradjane i teritorijalni integritet zemlje."Vlada Republike Kosovo ne sme dozvoliti opštinama na severnom...

Nastavak na Beta...

Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova

Izvor: RTS, 05.Apr.2020, 15:36

Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom". . U video-izjavi objavljenoj na Fejsbuku, Kurti je rekao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.